Basescu: "39,887 miliarde de euro pentru Romania in perioada 2014-2020. Cred ca mi-am facut datoria"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a anunţat, vineri, la Bruxelles, ca Romania a obtinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara.

UPDATE 20:29

Basescu, despre summit-ul UE: A fost greu, dar mi-a placut. Eu cred ca mi-am facut datoria

"Eu multumesc nu numai echipei care m-a insotit, ci si partenerilor din Consiliul European. Va pot spune ca a fost greu, dar mi-a placut. Eu, personal, sunt multumit. Fata de ce se putea, sunt multumit. Cred ca si eu si cei care m-au insotit ne-am facut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am facut-o", a spus presedintele Basescu.

UPDATE 20:23

Citește și
Comisia Europeana
Basescu va fi prezent la summitul pentru bugetul UE. Van Rompuy: "E urgent sa ajungem la un acord"

Basescu: Alte 4 miliarde salvate de la dezangajare pot fi adaugate celor 40 mld. pe 2014-2020

Traian Basescu a declarat, vineri seara, la Bruxelles, ca, urmare a solicitarii Consiliului European de a face tot ce tine de CE pentru a evita la maximum dezangajarile, Jose Manuel Barroso s-a oferit sa transfere "un numar suficient de oameni" sa lucreze direct pe programe cu Romania.

"Deci, bani avem pe asistenta tehnica ca sa putem utiliza ajutorul Comisiei si Romania sa reuseasca sa foloseasca toata suma alocata", a mai spus Traian Basescu.

"Mai putem obtine patru miliarde, asa cum este evaluarea minimala a Ministerului Finantelor. (...) Deci, mai pot adauga 4 miliarde pe langa cele 40 de miliarde care ne vin pe bugetul repartizat pe exercitiul financiar urmator", a mai declarat presedintele Basescu.

Presedintele a precizat anterior sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

UPDATE 20:18

Basescu: Barroso s-a oferit sa transfere oameni sa lucreze direct pe programe cu Romania

"Presedintele Barroso s-a oferit sa transfere de la Comisie un numar suficient de mare de oameni ca sa lucreze direct pe programe", a anuntat presedintele Basescu, explicand ca este o decizie luata urmare a unei solicitari a Consiliului European.

"Solicitarea Comisiei de la Consiliul European nu este doar sa modifice regulamentul daca este nevoie, ci si sa faca tot ceea ce tine de ea pentru evitarea la maximum a dezangajarilor", a explicat seful statului.

"Deci, bani avem pe asistenta tehnica ca sa putem utiliza ajutorul Comisiei si Romania sa reuseasca sa foloseasca toata suma alocata", a mai spus Traian Basescu.

UPDATE 20:06

Basescu: Bugetul pentru Romania in 2014-2020 este de 39,887 miliarde de euro

"Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde, este prima data in istoria UE cand bugetul scade. in aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere de 18% este un lucru foarte bun si este si cel mai important procentaj de crestere dintre toate cele 28 de state", a precizat Traian Basescu.

Presedintele a mentionat ca, pentru Politica de Coeziune, in acest exercitiu bugetar, 2007-2013, Romania are alocate 19,841 miliarde de euro, iar pentru exercitiul 2014-2020 are alocate 21,825 miliarde euro. "Ceea ce inseamna o crestere de 10% pe bugetul de coeziune, suma care va fi indexata cu inflatia pe parcursul celor 7 ani. Avem deci un plus de 2 miliarde. Ceea ce ne-a asigurat foarte mult sa ne batem pentru «n plus 3»", a adaugat Basescu.

Pe Politica Agricola Comuna (PAC), in 2007-2013, au fost alocate Romaniei 13,828 miliarde euro, iar bugetul alocat pentru 2014-2020 este 17,516 miliarde euro, adica o crestere de 3,7 miliarde euro. "in interiorul acestui buget de 17,5 miliarde sunt cei doi piloni. Pe plati directe, pentru acest exercitiu bugetar am avut 5,726 miliarde euro, pentru exercitiul bugetar 2014-2020 avem alocate 10,393 miliarde euro", a spus Basescu.

El a precizat ca, la Dezvoltare rurala, Romania a avut 8,2 miliarde de euro, iar pentru 2014-2020 are 7,1 de miliarde de euro, deci o diminuare a bugetului de dezvoltare rurala de un miliard de euro.

"De aceea a fost pentru noi foarte important sa obtinem dreptul de a misca 25% din cele doua bugete de la unul catre celalalt, in functie de decizia Guvernului", a continuat presedintele.

Basescu a mentionat ca in total insa pe PAC avem o crestere de 27,1%.

"Avem in programul de combatere a somajului in randul tinerilor, din fericire Romania are o rata scazuta a somajului fata de tari ca Spania, Grecia si multe altele. somajul in UE a crescut anul trecut de la circa 7,5% la peste 10%. S-a constatat ca cei mai afectati sunt tinerii, Romania din fericire are un somaj in scadere, de aceea si alocarea noastra este de numai 125 milioane de euro pentru masuri de diminuare a somajului in randul tinerilor. Cred ca este o suma cu care putem face fata", a mai spus presedintele.

"De asemenea, au mai fost alocati 60 de milioane de euro anual, 420 milioane pe sapte ani pentru populatia dezavantajata din mediul rural, oameni saraci, cu probleme", a precizat Basescu.

El a aratat ca, in total - coeziune, PAC, combaterea somajului la tineri si combaterea saraciei in mediul rural - inseamna un buget de 39,887 miliarde euro. "Cu permisiunea dumneavoastra, as spune 40 de miliarde", a completat presedintele.

"Deci, aceasta este alocarea noastra de tara, dar Romania mai are ocazia sa acceseze si alte programe (...) dar care nu sunt gestionate de Guvernul Romaniei. Deci, sunt si alte facilitati pentru a castiga bani, pentru a aduce bani in tara, totul este sa avem proiecte de calitate", a mai spus presedintele.

UPDATE 19:14

Basescu: Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020

Pentru exercitiul financiar 2007-2013, Romania are o alocare totala de 33,5 miliarde euro, iar cu o crestere de 18% inseamna ca pentru 2014-2020 Romania va avea 39,5 miliarde euro.

Initial, surse europene declarasera ca Romania a obtinut peste 43 de miliarde de euro.

Presedintele Basescu a spus, in conferinta de presa de la Bruxelles, ca "Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara", respectiv de 18%.

"S-a obtinut pentru diverse sisteme de plati o serie de facilitati de interes pentru Romania. Unele dintre ele au fost si in propunerea initiala a presedintelui Van Rompuy, altele au fost imbunatatite prin negociere sau altele nu au fost deloc si au aparut ca urmare a negocierii", a adaugat seful statului.

El a precizat ca una dintre cele mai importante facilitati este aceea ca TVA este eligibila.

"Deci, cu cat Romania va avea TVA mai mare, cu atat va aduce mai mult in buget din fonduri europene", a spus Basescu.

Presedintele a mai spu ca "TVA este deductibila, ceea ce este o facilitate extraordinara pentru institutiile centrale si locale, dar si pentru agentii economici".

"Evaluarea este ca aduce in bugetul de stat al Romaniei circa 2 miliarde de euro in tot exercitiul 2014-2020. Cifrele sunt calculate de Ministerul de Finante, domnul Gherghina, care mi-a dat toata asistenta", a explicat Basescu.

El a precizat ca s-a finalizat si negocierea pe rata de cofinantare la fondurile de coeziune, care in faza initiala a fost propusa la 75% si care s-a stabilit sa fie de 85%, "ceea ce slabeste foarte mult presiunea pe bugetul de stat".

"La fel de important este ca prefinantarea, initial propusa de 2%, s-a aprobat a fi 3% din valoarea proiectelor in general si 4% pentru statele care in 2010 s-au aflat intr-un acord cu FMI si UE. Deci, Romania se incadreaza la 4%", a mentionat presedintele.

"Cofinantarea la dezvoltarea rurala este 75%, prefinantarea este 4%", a mai precizat Basescu.

El a mentionat, de asemenea, ca se asigura un top-up de 10% pentru tarile care se afla intr-un program de asistenta cu UE si FMI. "Ceea ce inseamna ca la coeziune se mai adauga 10%, deci ajunge la 95%, la dezvoltare rurala cofinantarea ajunge de la 75% la 85%. Repet, in situatia in care tara se afla intr-un program de asistenta cu UE si FMI", a explicat Basescu.

Presedintele a precizat ca s-a obtinut si flexibilitatea la PAC, adica posibilitatea de a face transfer intre pilonul I dezvoltare rurala si pilonul II plati directe pana la 25% din cuantumul alocarii pe exercitiul bugetar.

"Un procent foarte mare si va fi o responsabilitate deosebita a Guvernului daca opteaza pentru transferuri, ca nu e simplu. Va fi o decizie politica a Guvernului cum va gestiona din 2014 PAC si sumele alocate celor doi piloni ai PAC", a continuat presedintele.

"Sumele pot fi cheltuite in 10 ani, nu vom avea dezangajari de sume in aceasta perioada de ani. Pentru Romania diminueaza la maximum riscul de neutilizare a banilor alocati de UE. Deci «n plus 3», sapte plus trei. Obiectivul a fost sa maximizam sansele de a utiliza toti banii alocati pentru 2007-2013 prin acest «n plus 3». Veti vedea ca la Comisie inca nu s-a decis daca este necesara si modificarea regulamentului. Dar asigurator s-a prevazut si eventualitatea modificarii regulamentului in conditiile in care Consiliul a indrumat Comisia sa gaseasca solutii de limitare a riscului de dezangajare", a mai declarat Basescu.

El a spus ca "a fost un efort extraordinar pentru acest paragraf 87.2", convingerea sa fiind ca e mult mai eficient decat sa incerce alte tipuri de negocieri pe bugetul existent, pentru ca "pe bugetul existent nu aveam mari sorti de izbanda".

"Inca din luna noiembrie ne-am orientat pe acest tip de efort. Tema a fost lansata la Consiliul din noiembrie, atunci am facut noi oficial solicitarea si aici au trebuit armonizate dorintele noastre cu vointa contributorilor neti care isi asteptau rambursarile din dezangajari. Iar Romania era o buna sursa de revenire a sumelor in bugetul de stat. Astazi, in cele din urma s-a convenit aceasta formula", a mai spus presedintele.

UPDATE 18:12

Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scadere bugetara din istoria Blocului comunitar.

Cifra a fost dezvaluita de presedintele Frantei, Francois Hollande.

Comisia Europeana solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro.

"Este un acord la care s-a ajuns cu greu, dar cred ca este un bun compromis", a declarat Hollande, citat de AFP.

UPDATE: 18:09

Presedintele Traian Basescu va sustine, in aproximativ 30 de minute, o conferinta de presa la Bruxelles, in care va prezenta care sunt cifrele aferente Romaniei in formula de buget UE 2014-2020 stabilita la reuniunea Consiliului European.

UPDATE 17:36

"Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat asteptarea", a anuntat presedintele Van Rompuy pe contul sau de Twitter.

Lucrarile Consiliului European au fost reluate la Bruxelles in jurul orei 15.30, ora Romaniei, dupa o intrerupere de aproape cinci ore.

La reluarea lucrarilor, presedintele Van Rompuy urma sa prezinte o noua formula revizuita pentru bugetul UE 2014-2020.

El inaintase si in cursul diminetii o alta propunere, dupa o negociere maraton care s-a prelungit pe durata intregii nopti de joi spre vineri.

Romania, dar si Bulgaria si Cehia ar fi fost nemultumite de cadrul financiar avansat in această dimineata de presedintele Consiliului, potrivit publicatiei EUobserver.com.

De asemenea, surse oficiale precizau pentru MEDIAFAX ca propunerea formulata dimineata de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru Romania, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.

Pentru exercitiul financiar 2007-2013, Romania are o alocare totala de 33,5 miliarde euro.

Lucrarile Consiliului European de la Bruxlles au fost intrerupte din nou, in jurul orei 11.00 a Romaniei, pentru o noua pauza de consultari cu privire la ultima propunere de buget UE 2014-2020 avansata de presedintele Herman Van Rompuy.

Pauza de consultari anuntata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost de doua ore, discutiile privind bugetul UE fiind reluate in jurul orei 13.00 a Romaniei.

Un compromis se profila vineri dimineata intre liderii europeni pe tema viitorului buget al UE pana in 2020, intre cei condusi de Marea Britanie, care cer taieri semnificative ale cheltuielilor, si aparatorii unui cadru mai ambitios, ca Franta si Italia.

Dupa mai mult de 15 ore de dezbateri, intalniri bilaterale si conversatii private, sefii de stat si de guvern nu au ajuns inca la un acord, dar par sa se apropie de acesta.

Reuniunea celor 27 de membri, suspendata pe durata noptii, urma sa se reia la ora 05.30 GMT (07.30 ora Romaniei). Presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a anuntat ca "lucreaza la un acord" si ca va prezenta o noua propunere de compromis.

Potrivit mai multor surse europene, nivelul autorizat de cheltuieli viitoare ar fi de 960 de miliarde de euro, iar cel al resurselor financiare efective pentru urmatorii sapte ani ar fi de 908 miliarde de euro, cu posibilitatea unei marje de manevra de 12 miliarde.

"Un compromis se schiteaza incetul cu incetul. De acum pare posibil dar inca nu este (cazul)", a declarat o sursa franceza.

Potrivit mai multor surse europene, Herman Van Rompuy voia initial sa propuna o valoare autorizata a cheltuielilor viitoare de 960 de miliarde de euro si o valoare de 913 miliarde pentru platile efective.

Presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel au convenit asupra acestor cifre miercuri seara, potrivit unui negociator. Dar Merkel si premierul britanic David Cameron ar fi vorbit joi despre o valoare net inferioara pentru platile efective.

Hollande si premierul italian Mario Monti au refuzat ca acordul final sa fie dictat de Marea Britanie.

Potrivit unei surse europene, Monti a amintit, ca si presedintele Parlamentului European Martin Schulz, ca mentinerea Marii Britanii in UE nu este garantata, dupa anuntul lui Cameron privind organizarea unui referendum pe aceasta tema dupa 2015.

De la sosirea sa la Bruxelles, joi la pranz, premierul britanic s-a aratat foarte hotarat. "In noiembrie, cifrele prezentate erau cu adevarat foarte ridicate. Ele trebuie sa coboare. Si daca nu se va intampla asa, nu va exista niciun acord", a avertizat el.

Pentru a tine cont de criza si de austeritatea impusa in numeroase state membre, valorile prezentate in noiembrie de Van Rompuy sunt deja in scadere neta in raport cu cererile Comisiei Europene: 973 de miliarde pentru angajamente si 943 de miliarde pentru plati efective. Aceasta propunere a fost respinsa deja de Marea Britanie, dar si de Germania, tarile nordice si Olanda.

La randul sau, presedintele francez François Hollande a avertizat ca el va refuza un compromis daca acesta "uita de agricultura si ignora relansarea". Premierul ceh, Petr Necas, s-a declarat pregatit sa isi exercite dreptul de veto fata de o propunere "inacceptabila" pentru dezvoltarea tarii sale.

Pentru a ajunge la o scadere substantiala a bugetului, fara a mai taia si mai mult de la politica agricola comuna, aparata de Franta, si de la fondurile de coeziune pentru regiunile cele mai sarace ale UE, cele mai multe taieri urmeaza sa fie operate la anvelopa ceruta pentru infrastructuri. Aceasta ar urma sa ajunga de la 40 la "mai putin de 20 de miliarde de euro" in urmatorii sapte ani.

In orice caz, bugetul pentru perioada 2014-2020 va fi inferior valorii absolute a celui din perioada precedenta (2007-2013).

Parlamentul European ameninta sa respinga un acord incheiat pe astfel de baze. "Cu cat va indepartati mai mult de propunerea Comisiei, cu atat este mai probabil ca decizia voastra sa se loveasca de un refuz in Parlamentul European", a avertizat presedintele institutiei, Martin Schulz.

"Daca vom continua asa, cu angajamente mai mari decat cheltuielile reale, riscam un deficit bugetar structural", a explicat el.

Pentru exercitiul financiar 2007-2013, Romania are o alocare totala de 33,5 miliarde euro.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Traian Basescu: Miza summitului UE este reducerea bugetului cu 30 de miliarde de euro
Traian Basescu: Miza summitului UE este reducerea bugetului cu 30 de miliarde de euro

PROTV NEWS a transmis live declaratiile presedintelui. Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, la ora 11.30, o declaratie de presa pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni.

Basescu va fi prezent la summitul pentru bugetul UE. Van Rompuy:
Basescu va fi prezent la summitul pentru bugetul UE. Van Rompuy: "E urgent sa ajungem la un acord"

Un summit crucial pentru viitorul Europei reuneste, joi, liderii UE, chemati sa renunte la egoismul national in scopul de a dota bugetul european cu mijloace suficiente pentru a finanta investitii care sa creeze locuri de munca pana in 202

Guvernul anunta ca UE a deblocat POSDRU si a decis reluarea platilor catre Romania
Guvernul anunta ca UE a deblocat POSDRU si a decis reluarea platilor catre Romania

Reprezentantii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si reluarea platilor catre Romania.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.