Cum sa construiesti un bazin cu 31 mil. euro, bani publici, si acela sa fie in Campina. Replica MDRT
O analiza a Ziarului Financiar arata ca - desi in 2009, 2010, 2011 s-au alocat si cheltuit in total pentru bazine de inot 31 de milioane de euro - numai unu poate fi folosit in acest moment.
Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale a cheltuit 133,6 milioane de lei (31 mil. euro) in 2009-2011 pentru dezvoltarea de bazine de inot in tara. Doua sunt gata, insa doar unul singur poate fi folosit in prezent, desi, in toti acesti trei ani, platile s-au facut, arata o analiza ZF.
Primele doua obiective finalizate in cadrul programului Bazine de inot au fost receptionate la terminarea lucrarilor in anul 2011. "Acestea se afla in localitatea Campina (jud. Prahova) si localitatea Tulcea. Valoarea celor doua obiective de investitii este de 5,49 milioane de lei cu TVA (1,2 mil. euro) pentru bazinul de la Campina, respectiv 6,1 milioane lei cu TVA (1,4 mil. euro) pentru bazinul de la Tulcea", au transmis reprezentantii MDRT. Cele doua proiecte au fost contractate in 2009.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, doar in bazinul din Campina se poate inota, pentru ca cel din Tulcea nu este racordat la utilitati. Alte 11 bazine se afla in executie si vor fi finalizate anul acesta, dupa cum a transmis MDRT.
Reprezentantii MDRT sustin ca beneficiarii, respectiv autoritatile publice locale, au obligatia de-a asigura utilitatile pentru obiectivele de investitii incluse in programul Bazine de inot si tot autoritatile locale sunt cele care trebuie sa dea in folosinta bazinele.
"Bazinul de inot din Tulcea a fost receptionat anul trecut insa este inchis pentru ca nu este racordat la utilitati. Nu stiu daca bazinul a fost umplut cu apa si nici cand va fi dat in folosinta", a declarat Radu Nicolae din cadrul departamentului de gestiune al Primariei Tulcea.
Pe ce s-au cheltuit cei 31 de milioane de euro daca in prezent se poate inota doar intr-un singur bazin?
Desi se vorbeste de relansarea economiei romanesti prin investitii publice, de fapt banii continua sa fie risipiti fara sa se vada rezultatele, acesta fiind doar un exemplu de risipa a banului public.
Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale a avut anul trecut un buget de 3,4 miliarde de lei (790 mil. euro). Banii au fost cheltuiti. Ce s-a facut? Doar 1.785 de locuinte pentru tineri, 14.700 apartamente reabilitate termic, 480 de kilometri modernizati de drumuri locale si judetene, 170 de sisteme de alimentare cu apa la sate, 50 de sali de sport, doua bazine de inot si un patinoar, dupa cum a prezentat MDRT bilantul la sfarsitul anului trecut.
Bani cheltuiti fara sa se vada prea mult rezultatele sunt si la Ministerul Transporturilor, unul dintre cele mai "bogate" ministere, cu un buget de 3,3 miliarde de euro anul trecut. Cu acesti bani s-au facut doar 58 de kilometri noi de autostrazi, aproape 500 de kilometri de drumuri nationale reabilitate, 230 de kilometri de cale ferata reabilitata, un terminal nou la Aeroportul Otopeni si doua noi statii de metrou.
Revenind la investitiile in bazine, daca bazinul din Tulcea, a carui constructie a fost finalizata, este inchis, in urma investitiei de 1,4 milioane de euro, cel din Campina, in care se poate inota, are doar trei instructori de inot si o capacitate de doar 65 de persoane.
Cat platesc investitorii privati pentru bazine de inot?
Anul trecut, Razvan Florea, medaliat cu bronz la natatie la Jocurile Olimpice din 2004, anunta ca isi va face un bazin de inot semiolimpic in Constanta, pe o suprafata de 600 de metri patrati cu patru culoare, pentru jumatate de milion de euro din care 200.000 de euro fonduri europene. El preciza ca lucrarile de constructie vor dura doi ani.
Dupa investitia de 1,2 mil. euro, bazinul didactic de inot din Campina este prevazut cu cinci culoare de 2,5 metri latime, cu o adancime de 1,2 -1,8 metri si o suprafata de 3.000 de metri patrati. Capacitatea bazinului este de 65 de persoane, potrivit datelor de la oficialii Primariei din Campina.
"In acest bazin invata sa inoate gratuit elevii din Campina. De asemenea, pot inota contra cost si alte persoane", a declarat Mariana Patrasca, purtatorul de cuvant al Primariei Campina.
In Campina sunt aproape 7.200 de elevi. Cati elevi au inotat pana acum in bazin? Nici purtatoarea de cuvant a primariei Campina si nici reprezentantii companiei care administreaza bazinul nu au un raspuns.
Mai multe detalii pe www.zf.ro
Replica Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului
In urma materialului publicat in Ziarul Financiar si preluat de www.stirileprotv.ro, MDRT a transmis un punct de vedere, care este redat integral, mai jos:
"1. Programul „Bazine de inot“, gestionat de Compania Nationala de Investitii (CNI), aflata sub autoritatea MDRT, a avut alocat, in perioada 2009 – 2011, un buget total de 135,910 milioane de lei. Alocarile au vizat atat bazinele de inot care sunt deja finalizate, cat si cele care se afla inca in executie, fiind vorba despre alocari multianuale si despre lucrari de construire care se intind pe durata mai multor ani.
2. In total, in perioada 2009 – 2011, au fost contractate 32 de bazine de inot, 14 dintre acestea nu au primit ordin de incepere a lucrarilor (din cauza restrangerilor bugetare), executia la 2 bazine a fost sistata, 14 bazine sunt in lucru si alte 2 bazine (Campina – judetul Prahova si Tulcea) au fost deja finalizate.
3. Mentionam ca, in cazurile unde construirea nu fusese demarata, MDRT a decis sa nu dea ordin de incepere a lucrarilor din cauza restrangerilor bugetare.
4. Mai mentionam ca, in cazurile unde existau deja lucrari de executie demarate si sume decontate, prin urmare statul facuse deja plati, MDRT a decis sa continue lucrarile si sa duca la bun sfarsit construirea bazinelor.
5. In anul 2011 sunt stabilite a fi terminate lucrarile de constructie la 11 bazine de inot.
6. Printre bazinele care, in prezent, sunt in curs de executie se numara bazinul olimpic al Clubul Sportiv „Dinamo“ din Bucuresti, bazinul polo al Clubul Sportiv al Armatei „Steaua“ din Bucuresti si bazinele didactice din Mioveni (judetul Arges), Slobozia (judetul Ialomita) si Roman (Neamt).
7. Responsabilitatea administrarii bazinelor de inot si a racordarii acestora la utilitati revine exclusiv autoritatilor publice locale, asa cum prevede legislatia in vigoare. Dupa construirea lor, Compania Nationala de Investitii (CNI) preda bazinele de inot, prin proces-verbal, autoritatilor publice locale, carora le revine intreaga responsabilitate de administrare eficienta si in beneficiul comunitatilor locale pentru care au fost realizate."
Sursa: Ziarul Financiar
Etichete: guvern, inot, investitii, fonduri, sport, campina, bazine,
Dată publicare:
31-01-2012 12:09