Verificări la ANAF. Curtea de Conturi a descoperit „deficiențe privind colectarea TVA” și mii de firme cu aceeași adresă

E oficial. Amnistia fiscală va fi prelungită cu aproape o lună. Există însă o dată neschimbată
Pro TV

Curtea de Conturi a realizat un audit de conformitate la ANAF, în cadrul căruia a constatat, între altele, mai multe deficienţe privind evidenţa contabilă a veniturilor statului şi evidenţa analitică pe plătitori.

Raportul arată că, la 2.440 de adrese din România, figurează 47.513 de firme, ce însumează datorii la bugetul de stat de aproape 30 de miliarde lei. La o singură adresă din Sectorul 1 al Capitalei sunt înregistraţi peste 2.000 de agenţi economici şi peste 6.000 de persoane fizice autorizate.

Oficialii Curţii de Conturi apreciază că ”cele mai multe dintre aceste societăţi comerciale ar trebui să suscite interesul organelor fiscale”, fiind plătitoare de TVA.

Acum 2 luni actualul șef al Finanțelor, Tanczos Barna, susținea că nu se impun majorări de taxe în 2025, deși România se confruntă cu o colectare fiscală slabă și cheltuieli fixe foarte mari.

El nu vedea necesară o creștere a taxelor în 2025, atâta timp cât colectarea ANAF rămâne stabilă și cheltuielile sunt controlate

Citește și
inspector anaf spaga
Inspector antifraudă de la ANAF, prins cu șpagă de procurorii DNA. Pe cine ar fi protejat și pentru ce „tarife”

De asemenea, ministrul Tanczos Barna anunța reducerea lunară cu 5% a cheltuielilor pentru bunuri și servicii.

”În cadrul auditului de conformitate efectuat la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Curtea de Conturi a exprimat concluzie cu rezerve cu privire la modul în care au fost respectate prevederile legale privind formarea, evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de ANAF în anul 2023.

Potrivit constatărilor auditului, au fost constatate deficienţe privind: evidenţa contabilă a veniturilor statului şi evidenţa analitică pe plătitori; stabilirea riscului fiscal; activitatea în domeniul preţurilor de transfer; activitatea de soluţionare a cererilor de rambursare a TVA; colectarea creanţelor bugetare din TVA şi impozit pe profit”, a transmis, miercuri, Curtea de Conturi, într-un comunicat de prersă.

Firmele-fantomă, concentrate în câteva adrese din marile orașe

Potrivit documentului citat, pe baza datelor primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare şi Oficiul Naţional Registrul Comerţului, echipa de audit a Curţii a efectuat o analiză, ajungând la concluzia că este necesară investigarea contribuabililor care au sediile fiscale la aceeaşi adresă şi care înregistrează datorii importante la bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, auditorii au semnalat:

- În România sunt 2.440 de adrese ce însumează peste 1 milion lei datorii/adresă către bugetul statului la data de 31.12.2023, la care sunt înregistrări multiple de societăţi comerciale. Numărul total de firme care au sediul social declarat la aceste adrese identificate este de 47.513, cu datorii totale cumulate de aproape 30 miliarde de lei (29.666.938 mii lei);

- Au fost identificate 361 de adrese la care funcţionează mai mult de 10 firme, dintre care 72 de adrese la care funcţionează mai mult de 100 firme în aceeaşi locaţie;

”Analiza de risc efectuată de structurile cu atribuţii din cadrul ANAF trebuie să completeze indicatorii de risc fiscal astfel încât aceştia să surprindă şi acest comportament neconform.

În vederea combaterii acestui fenomen sunt necesare modificări asupra cadrului legal actual care permite înregistrarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a unui număr de sedii sociale multiple, la aceeaşi adresă, inclusiv pe baza unor contracte de asistenţă juridică, ce devin în fapt permanente.

Curtea de Conturi a identificat un număr mare de adrese pe teritoriul României la care sunt înregistrate sediile sociale aparţinând unor sute şi mii de firme (la aceeaşi adresă), dintre care cele mai multe în Bucureşti”, se mai arată ăn comunicatul de presă.

Sediu comun pentru mii de firme cu datorii de milioane

Astfel, la o adresă din bulevardul Bucureştii Noi, Sectorul 1, aveau sediul profesional declarat în acelaşi spaţiu un număr de 6.061 persoane fizice autorizate, precum şi 2.398 societăţi comerciale.

”Tot în Sectorul 1, la o adresă de pe strada Argentina, aveau sediul social declarat un număr de 1895 societăţi comerciale, cu datorii cumulate de 465.708 lei.

Un alt exemplu întâlnim în Sectorul 2, unde într-un singur apartament dintr-un imobil de pe strada Arhitect Grigore Ionescu funcţionau 2736 firme, cu un sold total al datoriilor de 124.773.065 lei (la 31.12.2023).

Riscul fiscal determinat de funcţionarea într-un sediu social situat la aceeaşi adresă cu alte zeci, sute sau chiar mii de firme ar trebui evaluat de organele fiscale”, mai arată Curtea de Conturi.

Oficialii acesteia apreciază că ”analiza riscului fiscal existent în cazul unui mare număr de firme cu sediul social declarat la aceeaşi adresă va permite organelor de control fiscal să identifice acele grupuri de persoane specializate în asigurarea transferului firmelor cu datorii mari la bugetul statului către alţi acţionari şi administratori decât cei care au beneficiat de neplata impozitelor şi taxelor în scopul vădit de a "îngropa" acele firme cu datorii mari către bugetul statului, lipsind de eficienţă măsurile de recuperare ale organelor fiscale”.

”Cele mai multe dintre aceste societăţi comerciale ar trebui să suscite interesul organelor fiscale, fiind evidente riscurile fiscale determinate de funcţionarea "la grămadă" de ordinul zecilor, sutelor sau chiar miilor de firme la o adresă unică precum şi de faptul că deţin cod valabil de TVA, toate aceste societăţi comerciale fiind parte din circuitele de deductibilitate a TVA la nivel naţional, cu o influenţă semnificativă în economia TVA”, se mai arată în comunicatul de presă.

Articol recomandat de sport.ro
Avocata familiei Ganea: "Când părinții își îngroapă copilul, ceilalți ar trebui să-și plece capul. Nu să ridice vocea"
Avocata familiei Ganea: "Când părinții își îngroapă copilul, ceilalți ar trebui să-și plece capul. Nu să ridice vocea"
Citește și...
Cât timp le-a mai rămas persoanelor fizice pentru a-și declara veniturile din 2024 la ANAF
Cât timp le-a mai rămas persoanelor fizice pentru a-și declara veniturile din 2024 la ANAF

Persoanele fizice care au obținut anul trecut venituri din chirii, investiții, activități independente, dobânzi sau drepturi de autor, mai au la dispoziție doar trei zile să își declare câștigurile.

Inspector antifraudă de la ANAF, prins cu șpagă de procurorii DNA. Pe cine ar fi protejat și pentru ce „tarife”
Inspector antifraudă de la ANAF, prins cu șpagă de procurorii DNA. Pe cine ar fi protejat și pentru ce „tarife”

Un inspector superior de la Direcția Generală Antifraudă a fost prins în flagrant de anchetatorii de la DNA, imediat după ce ar fi primit 3.000 euro șpagă pentru a-și convinge colegii să redeschidă o firmă de dezmembrări auto sancționată.

Declarația unică 2025. Cine trebuie să depună formularul 212 și cât timp mai ai la dispoziție să declari veniturile
Declarația unică 2025. Cine trebuie să depună formularul 212 și cât timp mai ai la dispoziție să declari veniturile

Persoanele fizice care au obținut venituri din chirii, investiții, activități independente și altele în 2024, trebuie să depună la ANAF declarația unică 2025.

Percheziţii DNA la sediul ANAF. Mai mulți funcţionari sunt acuzaţi că protejau firme de ridesharing care făceau evaziune
Percheziţii DNA la sediul ANAF. Mai mulți funcţionari sunt acuzaţi că protejau firme de ridesharing care făceau evaziune

Procurorii DNA efectuează, joi, percheziţii în opt locaţii din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, într-un dosar în care funcţionari din ANAF sunt acuzaţi că protejau firme de ridesharing care nu îşi plăteau taxele la bugetul de stat.

Recomandări
Cum se negociază „salvarea bugetului” la Cotroceni: PSD și USR se ceartă iar UDMR „le trimite” la terapie
Cum se negociază „salvarea bugetului” la Cotroceni: PSD și USR se ceartă iar UDMR „le trimite” la terapie

Consultările pentru formarea Guvernului dintre liderii partidelor și președintele Nicușor Dan au continuat joi la Palatul Cotroceni. Nu au avansat din cauza unor tensiuni între PSD și USR.

ANIMAȚIE. Cum s-a prăbușit avionul cu 242 de pasageri. Ce spune un fost pilot român care a zburat cu acest tip de aeronavă
ANIMAȚIE. Cum s-a prăbușit avionul cu 242 de pasageri. Ce spune un fost pilot român care a zburat cu acest tip de aeronavă

O catastrofă aeriană cumplită s-a produs în India. Un avion Boeing 787 Dreamliner - cu 242 de oameni la bord, cu destinația Londra, s-a prăbușit la scurt timp după decolare.

Donald Trump anunță un posibil atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene. „Nu vreau să spun iminent
Donald Trump anunță un posibil atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene. „Nu vreau să spun iminent"

Un atac israelian asupra instalațiilor nucleare de suprafață ale Iranului „ar putea foarte bine să aibă loc" în curând, a declarat joi președintele Trump reporterilor de la Casa Albă.