„Dispariția cash-ului e exclusă”. Ce spune purtătorul de cuvânt al BNR despre limitarea plăților în numerar
Cash-ul nu va dispărea, deși autoritățile vor să limiteze plățile în numerar, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu.
„Ceea ce pot să vă asigur este că nu se pune niciodată problema dispariției cash-ului. Știu că de aici se pleacă în tot soiul de teorii legate de dispariția cash-ului. Acestea sunt niște limitări legate de anumite momente conjuncturale, decise de cei care au luat această inițiativă legislativă, dar dispariția cash-ului e exclusă”, a declarat Dan Suciu.
Suciu a mai spus că Banca Centrală Europeană a transmis clar că, deși plata prin mijloacele electronice este încurajată, numerarul nu va dispărea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Vreau să adaug că inclusiv la Banca Centrală Europeană s-a discutat despre acest chestiune, nu neapărat cu privire la legislația noastră. Însă apar tot soiul de legislații restrictive de utilizare a cash-ului în diferite țări și, iată, suntem și noi în această chestiune. Banca Centrală Europeană a spus explicit nu se pune niciodată problema dispariției cash-ului, chiar dacă este încurajată o formă sau alta de plată electronică. Noi, Banca Națională, n-am fost implicați în această în această discuție. Ea ține, așa cum a fost explicată, de evaziunea fiscală, de alte lucruri care țin mai degrabă de activitate altor instituții”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR la Antena3.
Persoanele fizice vor putea cheltui în magazine, în numerar, cel mult 5.000 de lei, din ianuarie 2024. Pentru cumpărăturile mai scumpe de atât trebuie să folosim cardul, conform unui proiect pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament.
Acest plafon scade apoi la jumătate din ianuarie 2025, când vor fi acceptate plăți cash de cel mult 2.500 de lei.
Pe de altă parte, firmele vor mai putea face tranzacții cash între ele de cel mult 1.000 de lei. Practic, executivul vrea să reducă situațiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru.
Proiectul este blocat pentru moment la Curtea Constituțională.