Romania si absorbtia fondurilor europene: "Sunt tari mai experimentate care sunt in intarziere"
![euro](https://image.stirileprotv.ro/media/images/1920x1080/Sep2011/60516683.jpg)
Romania nu este "nici mai buna, nici mai rea" decat alte tari in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, afirma consilierul presedintelui Consiliului European al Municipalitatilor si regiunilor, Francois Zaragoza.
Prezent, vineri, la Ploiesti, unde a participat la Adunarea generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, consilierul presedintelui Consiliului European al Municipalitatilor si regiunilor, oficialul a spus ca tari "cu experinta mai mare" decat Romania sunt in intarziere.
"Nu am senzatia ca autoritatile nu sunt capabile sa consume fondurile care le sunt alocate. Si alte tari sunt in intarzere, spre exemplu Franta, care are o lunga experienta europeana, o lunga experienta democratica si o lunga experienta a acestor mecanisme este in intarziere. Este atat de mult in intarziere incat anul trecut prefectii care reprezinta statul s-au agitat si le-au spus primarilor sa faca proiecte, altfel statul va fi nevoit sa dea banii inapoi. Pentru a concluziona, Romania nu e nici mai buna nici mai rea", a spus Francois Zaragoza.
Prezenta la acelasi eveniment, Mercedes Bresso, presedintele Comitetului Regiunilor, a afirmat ca exista "o preocupare" la nivelul institutiei pe care o reprezinta in ceea ce priveste absorbtia de catre Romania a fondurilor europene, in conditiile in care in Romania aceasta absorbtie se face cu precadere de catre autoritatile centrale.
"Exista o preocupare in ceea ce priveste capacitatea de cheltuire a fondurilor de catre Romania. Aici fondurile sunt utilizate in principal la nivel central. Ideea descentralizarii va fi foarte importanta pentru perioada 2014 - 2020. Suntem convinsi ca descentralizarea, dar si realizarea unui acord precis asupra lucrurilor pe care fiecare le are de facut poate ajuta la cheltuirea mai buna si mai rapida a fondurilor", a afirmat presedintele Comitetului Regiunilor.
In ceea ce priveste cazurile de primari romani anchetati pentru fapte de coruptie, Mercedes Bresoo a spus ca problemele legate de coruptie sunt "foarte periculoase", dar ca astfel de probleme trebuie rezolvate pe plan intern.
"Problema coruptiei este, in mod evident, foarte periculoasa pentru imaginea unei tari. E important ca o tara sa reactioneze cu forta si determinare pentru a o evita. E un lucru care se cere la nivel de tara si ramane o chestiune interna, intre granitele tarii", a spus Bresso.