Visul american al ministrului de Finante. 6 milioane de romani si-ar putea lua banii inapoi daca pastreaza bonurile

×
Codul embed a fost copiat

Peste 6 milioane de romani ar putea obtine de la stat deduceri fiscale din impozitul pe venit, daca pastreaza bonurile de la cumparaturile de alimente.

Ideea i-a venit ministrului de Finante, care vrea sa combata marea evaziune fiscala, dupa modelul american. Cei angajati, de pilda, nu ar mai da la stat impozitul de 16 la suta, timp de doua luni.

Cine vrea sa primeasca deducerile fiscale trebuie sa stranga tot anul bonurile fiscale de la cumparaturi. Dupa care, la final de an, trebuie sa mearga cu ele la ANAF, unde completeaza si o declaratie.

Pe baza acesteia si a veridicitatii bonurilor, inspectorii fiscali vor stabili procentul din impozitul pe venit pe care contribuabilul nu-l mai datoreaza statului. Acesta ar fi de maximum 20%, potrivit ministrului de Finante.

De exemplu, pentru un angajat cu salariul brut de 1.000 de lei, deducerea ar fi de 160 de lei pe luna, timp de doua luni si jumatate. Adica 400 de lei. Bani pe care altfel i-ar fi luat statul.

Citește și
ospatari bacsis
Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis. "Cu spaga... nu se stie"

Consultantii fiscali sustin ca masura va crea haos in fiscalitate.

Adrian Bentea, consultant fiscal: "E o idee buna, dar foarte greu de pus in practica. De exemplu, cazul cel mai banal: salariatii. Acestia sunt impozitati prin stopaj la sursa, nu depun declaratii de venit, prin urmare va trebui sa modifici un intreg sistem care afecteaza 4-5 milioane de salariati."

Ministrul Eugen Teodorovici vrea ca deducerile fiscale sa intre in vigoare cat mai repede daca propunerea va fi acceptata si de companii.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finante: "La finalul unui an, contribuabilul sa-si poata deduce din cheltuielile pe care le face in timpul unui an pe o zona de produse unde evaziunea fiscala este destul de ridicata."

Potrivit statisticilor, zonele cu cea mai mare evaziune fiscala sunt comertul cu legume-fructe, piata carnii, dar si segmentul constructiilor. Pe de alta parte, pentru ca sunt nu mai putin de 18.000 de potential castigatori la loteria Bonurilor Fiscale organizata de Pasti, iar premiile ar fi undeva la 50 de lei de fiecare, cei de la finante vor sa schimbe mecanismul.

Eugen Teodorovici: "Sa putem extrage eventual din cei care participa in zona aceasta, un numar fix de bonuri astfel incat castigul sa fie unul consistent."

Asadar, loteria se amana pana in luna august, pentru perfectarea noului regulament.

Evaziunea fiscala a fost estimata la inceputul anului la peste 15% din Produsul Intern Brut, asta inseamna peste 20 de miliarde de euro bani nefiscalizati

Citește și...
Peste 18.200 de bonuri posibil castigatoare au fost depuse la Loteria bonurilor fiscale. La ce suma ajunge premiul fiecaruia
Peste 18.200 de bonuri posibil castigatoare au fost depuse la Loteria bonurilor fiscale. La ce suma ajunge premiul fiecaruia

Peste 18.200 de bonuri fiscale care au caracteristicile extrase la prima Loterie a bonurilor fiscale au fost depuse la sediile ANAF din intreaga tara pentru a revendica premiul, reiese din datele transmise AGERPRER de Ministerul Finantelor Publice.

Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis.
Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis. "Cu spaga... nu se stie"

Fiscalizarea bacsisului aduce, cum era de asteptat, situatii inedite. In timp ce multi patroni si-au modificat deja casele de marcat pentru a putea elibera noile bonuri fiscale, unii angajati uita de lege.

Controale ANAF in cluburile din Mamaia. Reactia clientilor care nu s-au mai putut distra:
Controale ANAF in cluburile din Mamaia. Reactia clientilor care nu s-au mai putut distra: "Nu stiu daca e noroc sau ghinion"

Anul acesta, vacanta de 1 Mai a fost profitabila si pentru stat. Incasarile uriase ale cluburilor de pe litoral, de peste 3 milioane de lei, au fost impozitate si foarte multi clienti au primit bonuri fiscale gratie schimbarii legislatiei.

Recomandări
Încă un scandal cu fostul ministru Costel Alexe, de această dată pentru noul terminal al Aeroportului Iaşi. PSD a sesizat DNA
Încă un scandal cu fostul ministru Costel Alexe, de această dată pentru noul terminal al Aeroportului Iaşi. PSD a sesizat DNA

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a anunţat luni că sesizează DNA şi Curtea de Conturi pentru a demara cercetări la aeroportul din Iaşi.  

Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante.
Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"

Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.

Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.