Viramentele la Pilonul 2 de pensii ar putea fi reduse cu 15%. Anunțul făcut de vicepremierul Ciolacu
A apărut o nouă informaţie despre o posibilă scădere a contribuţiilor la pilonul 2 de pensii.
Vicepremierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că sumele virate lunar de Casă de Pensii către conturile administrate privat, ar putea să scadă cu peste 15 procente.
Este pentru a două oară, când se vorbeşte despre o posibilă reducere a acestor contribuţii, după ce acum două luni, apăruse ipoteza înjumătăţirii lor. Iar Ministrul de Finanţe a vorbit în vară chiar despre desfiinţarea Pilonului 2.
Vicepremierul fără portofoliu Marcel Ciolacu a vorbit despre scăderea sumelor virate spre Pilonul 2.
Marcel Ciolacu, vicepremier: "În momentul acesta transferul de la Pilonul I către Polinul 2 este 100%. NU este normal fiindcă luăm nişte bani în plus celor care dau la Pilonul I. Dacă rata de încasare care o rată bună la CAS, este printre primele la nivel european - 83-85%, atuncea transferul să fie tot în aceeaşi proporţie, dar asta înseamnă o modificare legislativă ce se face prin Parlament, deci nu este mâine sau...”
Cu alte cuvinte, vicepremierul susţine că unele companii doar declara contribuţiile, dar nu le mai plătesc, deşi stă în puterea statului să le verifice.
Cum se calculează şi se virează contribuţiile la Pilonul 2? Firma pentru care lucraţi declară nominal, pentru fiecare angajat în parte, lună de lună, contribuţiile la pensii, salarii, şomaj. Între aceste declaraţii scrise şi ceea ce colectează ANAF, adică Statul, este o mare diferenţa, pe care autorităţile o constată abia după 6 luni, sau uneori chiar mai târziu, când fac bilanţurile. Este diferenţa de care vorbea vicepremierul Ciolacu - de 15%. Cu alte cuvinte sunt foarte multe firme care declară, dar nu mai plătesc.
Marcel Ciolacu nu a mai explicat însă cum va fi aplicată reducerea. Dacă va fi vorba despre o scădere în bloc a tuturor contribuţiilor cu 15%, sau despre scăderea doar pentru cei cărora companiile nu le-au plătit aceste dări.
Administratorii fondurilor private susţineau, în urmă cu două săptămâni, că o reducere a contribuţiilor ar însemna pensii mai mici pentru toţi cei 7 milioane de români înscrişi la pilonul II.
Iulius Postolache, preşedintele APAPR: "Reducerea contribuţiilor la un nivel de 2,5 va însemană mult mai puţini bani acumulaţi în conturile individuale ale fiecăruia dintre participanţi, implicit pensii mai mici"
Potrivit datelor oficiale, suma virată către pilonul II în iulie anul acesta, a fost de 133 de milioane de euro. Dacă această suma ar scădea cu 15%, ar înseamna că statul îşi opreşte din contribuţiile românilor, pentru acoperirea găurilor din buget, aproape 20 de milioane de euro.