De ce aleg vietnamezii să muncească în România: ”Lucrează unde l-ai pus, nu se duce la crâşmă”
Cu o piaţă golită de muncitori, România importă vietnamezi. În prezent sunt 17.000 de străini angajaţi în toată țara, iar 1.600 dintre ei vin din Asia. Aceştia trudesc în fabrici sau în domeniul construcţiilor.
Potrivit Ministerului Muncii, anul acesta, numărul avizelor de muncă eliberate pentru străini a crescut cu peste 50%.
33 de muncitori din Vietnam lucrează pentru o firmă de construcţii din Botoşani. Unul dintre şantiere este în oraşul Flămânzi, unde acum se modernizează sistemul de apă şi canal. Un singur vietnamez ştie limba engleză. Ceilalţi comunică prin semne sau folosesc diverse aplicaţii.
Străinii au cu ei şi un bucătar care le găteşte ca acasă. Aceasta a fost o condiţie pusă de asiatici ca să vină la noi.
Ioana Guraliuc, viceprimar oraşul Flămânzi: "Ei sunt corecţi, ştiţi că noi avem o problemă cu asta. Lucrează unde l-ai pus, nu se duce nici la crâşmă, nici altundeva."
Alţi 82 de muncitori vietnamezi - maiştri şi chiar un inginer constructor - lucrează pentru un dezvoltator imobiliar din Braşov.
Vu Dnk Khang, inginer constructor: "Am ales România pentru că salariul aici este foarte bun. Compania ne plăteşte la timp, suntem foarte fericiţi. E o mare diferenţă faţă de ţara noastră."
Compania românească le achită transportul, cazarea, asigurarea de sănătate şi 3 mese pe zi.
Cristina Nicodim, responsabil departament de Marketing: "De curând am organizat un campionat de fotbal pentru ei, au fost foarte încântaţi, i-am stimulat cu medalii cu câteva premii. Devin mult mai productivi."
Contractele cu vietnamezii se întind pe 2 ani. Cei mai mulţi îşi doresc să îşi prelungească şederea în România, dacă au de lucru.
Ngyuen Viet Binh, maistru fierar betonist: "Românii sunt foarte buni cu noi, sunt amabili şi prietenoşi. Iubim România!"
Într-o fabrică din Bistriţa, în care se produc tunuri de zăpadă, planoare şi alte produse din fibră de sticlă, este nevoie de 50 de oameni. Patronul este dispus să aducă din afară, pe un salariu de 3.000 de lei net, plus transport, cazare, mâncare şi acte asigurate.
Dumitru Tănase, administrator fabrică: "Plătim la statul român: permis de lungă şedere, permis de muncă, documente de traduceere a documentelor de studii, taxe consulare."
După Cehia, România este pe locul al 2 lea în Uniunea Europeană, în rândul ţărilor cu cea mai mare cerere de muncitori din afara spaţiului Uniunii Europene. În prezent sunt 17 mii de străini angajaţi, 1.600 dintre ei vietnamezi.
Potrivit Ministerului Muncii, anul acesta a crescut cu peste 50 la sută numărul avizelor de muncă eliberate pentru străini.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, salarii, muncitori, constructii, vietnamezi,
Dată publicare:
10-10-2018 19:23