Vânzările de case și apartamente au scăzut. ”Deși au salarii mai mari, românii sunt săraci”

×
Codul embed a fost copiat

Scad vânzările de case şi apartamente. În august au fost cu aproape 30% mai puţine tranzacţii față de aceeaşi lună a anului trecut şi nici în iulie lucrurile nu au stat mai bine, potrivit datelor Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Potenţialii clienţi s-au speriat de preţurile foarte mari din ultimii ani, spun brokerii.

Vlad vrea de anul trecut să cumpere un apartament cu trei camere, în Bucureşti. Doar că acum spune că va rămâne în chirie, din cauza preţurilor.

Vlad: ”Acum un an găseam acelaşi apartament la 80.000 şi acum este 100 - 110. Acelaşi apartament. Preţurile sunt mult prea mari şi probabil vor mai scădea pe viitor.”

Reticenţa oamenilor se vede şi în cifre.

Numărul tranzacţiilor de apartamente, case şi terenuri a început să scadă în luna mai. În iunie a fost o uşoară creştere, însă în iulie vânzările au scăzut cu 19% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În august scăderea a ajuns la 29%.

Dragoș Nechifor, broker de credite: ”E o scădere impresionantă şi ar trebui să ne dea de gândit. Interesul e foarte mare, doar ca doritorii nu mai sunt atât de disperaţi în a-şi cumpăra orice şi atunci decizia de cumpărare e mult mai bine analizată, şi realitatea preţului în comparaţie cu venitul pe care îl au şi iau în calcul şi riscuri viitoare ceea ce înainte de criză nu se întâmplă.”

Aşa că am putea asista în următorii doi ani la o stagnare sau chiar la o scădere a preţurilor.

Iancu Guda, Asociația analiștilor financiar-bancari din România: ”'Este normal să scadă pentru că dobânzile s-au triplat. Inflaţia a crescut şi românii, deşi au salarii mai mari, sunt mai săraci. Uitându-ne în viitor, presiunile inflaţioniste vor continua, dobânzile vor rămâne la un nivel foarte ridicat, salariile romanilor nu mai pot creşte în acest ritm.”

Şi stocul creditelor pentru locuinţe şi-a încetinit creşterea din ultimii ani, arată datele BNR. Interesul a scăzut şi faţă de programul Prima Casă.

Acum, la final de septembrie, încă mai sunt bănci care acceptă dosare pentru acest program, în timp ce anul trecut în august fondurile erau deja terminate.'

Asta deşi fondurile alocate au fost mai puţine. 2 miliarde de lei, faţă de 2,5 miliade anul trecut. Totuşi, scăderea vânzărilor s-ar putea tempera în următoarele luni când împrumuturile acordate acum se vor transforma în tranzacţii, spun specialiştii.

Citește și...
Care e, de fapt, preţul corect al unui apartament. Consultaţii gratuite de la specialişti
Care e, de fapt, preţul corect al unui apartament. Consultaţii gratuite de la specialişti

O problemă cu care se confruntă cei care vor să cumpere sau să vândă o locuinţă este cea a preţului corect. Diferenţa între preţul final şi cel cel cerut poate fi semnificativă, dar şi cea între ce se vede în anunţuri şi realitate.

Recomandări
Scholz: „Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”
Scholz: „Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională "a trasat o linie roşie" Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi.

De ce nu ne vrea Austria în spațiul Schengen. Eugen Tomac:
De ce nu ne vrea Austria în spațiul Schengen. Eugen Tomac: "Cancelarul Nehammer vrea doar să umilească România"

Austria a rămas singura țară care nu vrea România în spațiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer a spus, miercuri, că unul dintre motivele pentru care nu dorește acest lucru este legat de securitate.

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023
Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023: Marea Dezvăluire, în exclusivitate pe VOYO