Romania a ajuns sa exporte nisip arabilor. Cat incaseaza insa statul din afacerea ce aduce "Valea Regilor" pe malul Argesului
Romania exporta nisip in desert. Statisticile oficiale arata ca din tara noastra sute de mii de tone de nisip pleaca anual spre state precum cele din peninsula Arabiei, dar si in Siria, Libia ori Afganistan.
Asta pentru ca nisipul romanesc este foarte bun pentru constructii, in timp ce nisipul din desert nu are calitatile necesare. Asa se face ca materia prima de la noi a ajuns in megaconstructii ca Insulele Palmier ori cladirile futuriste din Emirate.
Una dintre cele mai mari zone din care se exploateaza nisip in Romania este albia raului Arges."Valea Argesului ar putea fi supranumita Valea regilor. Regii nisipului pentru ca sunt numai putin de 30 de astfel de exploatari pe o distanta de 30 de kilometri. De aici, din cariera, nisipul este dus in balastiera si prelucrat”, transmite Mihai Peticila, reporter ProTV.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zilnic, camioanele cara neincetat zeci de mii de tone. Cele mai multe pentru pentru piata locala, unde e folosit fie ca materie prima pentru ciment si adezivi, fie e amestecat cu ciment si turnat ca beton. Mai putin de un sfert din productie pleaca insa la export.
In ultimii 2 ani peste 3 milioane de tone de nisip au luat drumul strainatatii. Nisipul romanesc a ajuns in mai toata Europa, si, in mod curios, chiar si in ... desert. Nigeria, Gabon, Libia, Emiratele Arabe, Afganistan, Turkmenistan sunt doar cateva exemple de state care importa aceasta resursa de la noi.
Pentru ca nisipul desertic nu e bogat in siliciu, al nostru este mult mai rezistent la constructii. Asa se face ca nisip romanesc a fost folosit si la celebrele Insule Palmier, sau in megaconstructiile din Orientul Mijlociu. Din pacate din vanzarea nisipului statul nu ramane cu prea mult pentru ca este cea mai ieftina resursa naturala. O tona costa cativa euro, iar redeventa incasata la buget e de 50 de centi pe 100 de metri patrati exploatati.