Romania, contracte de un sfert de miliard de dolari cu SUA pentru arme. Cat platesc americanii pe un pistol fabricat la Cugir
Americanii ne cumpara pustile si ne ajuta industria de armament. 85% din productie se duce la export si a crescut mult si vanzarea de arme destinate civililor americani.
Pustile romanesti, iar mai nou munitia, lunetele si piesele pentru aviatie, sunt in topul produselor cumparate de marile puteri ale lumii. Anul acesta, Romania a semnat contracte de un sfert de miliard de dolari.
Reclamele la armele romanesti sunt in Statele Unite precum teleshoppingul la noi. Pe internet, un pistol automat costa 600 de dolari. Entuziasmat, un american a venit sa-si cumpere o arma direct de la Fabrica din Cugir. A aflat la poarta ca nu poate face asta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cererea pentru arme civile este foarte mare, spun autoritatile. Dar grosul exporturilor de armament, de peste 1,2 miliarde de dolari in ultimii ani, este pentru uz militar.
Sorin Encutescu, secretar de stat: "Munitia de calibru mic, mijlociu, dar avem si exporturi pe sisteme de bombe, bombe reactive. Armele care sunt de calibru 7,62, 12,7, 14,5 si pistoale de 9 milimetri, componente de aviatie."
Cele mai multe, ca volum si valoare merg in Statele Unite, unde am exportat arme de peste 280 de milioane de dolari in ultimii 10 ani. Desi armata SUA nu foloseste pustile AK-47, Guvernul federal le cumpara pentru zonele de conflict, sau pentru partenerii din ONU ori NATO. Olanda, Marea Britanie, Israel, Emiratele Arabe, Afganistan si India sunt clientii nostri in materie de arme. De anul acesta industria de aparare de la noi e turata la maximum.
Sorin Encutescu, secretar de stat: "Practic, totalul comenzilor, al contractelor incheiate, este egal cu valoarea exporturilor din ultimii 3 ani. Deci sunt in jur de 250 de milioane de dolari."
Adica mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu, atunci cand eram in top 10 producatori de armament la nivel mondial.