Uniunea Europeană a adoptat al 5-lea pachet de sancțiuni împotriva regimului lui Putin
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, vineri, al cincilea pachet de măsuri restrictive împotriva regimului lui Vladimir Putin, ca răspuns la acțiunea brutală a acestuia împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, împreună cu celelalte patru pachete anterioare, aceste sancțiuni vor contribui și mai mult la creșterea presiunii economice asupra Kremlinului și la paralizarea capacității de a-și finanța războiul din Ucraina.
”Aceste măsuri sunt mai ample și mai clare, astfel încât ele pătrund și mai adânc în economia rusă” - precizează Comisia.
Comisia și SEAE lucrează la propuneri suplimentare pentru alte posibile sancțiuni, inclusiv privind importurile de petrol, și ”reflectă” asupra unor idei prezentate de statele membre, cum ar fi taxele sau canalele de plăți specifice, cum ar fi contul escrow.
Pachetul de astăzi conține următoarele șase elemente:
1) Interzicerea cărbunelui rusesc
Este interzis importul pentru toate formele de cărbune rusesc. Acest lucru afectează o pătrime din toate exporturile rusești de cărbune, însumând aproximativ 8 miliarde de euro pierderi de venituri pe an pentru Rusia.
2) Măsuri financiare
- Activele a patru bănci rusești au fost înghețate, iar acestea sunt acum total izolate de pe piețe. De asemenea, tranzacțiile lor sunt complet interzise. Aceste bănci reprezintă 23% din cota de piață a sectorului bancar rusesc și, prin urmare, vor slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.
- Furnizarea de servicii cripto-active de mare valoare către Rusia este interzisă. Acest lucru va contribui la închiderea eventualelor lacune.
- Este interzis consilierea oligarhilor ruși în ceea ce privește trusturile lor, astfel că va fi mai dificil pentru ei să-și păstreze averea în UE.
3) Transporturile
- Interdicție totală pentru operatorii ruși de transport de marfă din Rusia și Belarus, care lucrează în UE. Anumite scutiri vor acoperi elemente esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutoarele umanitare, precum și energia.
- Interdicție de intrare a navelor sub pavilion rusesc în porturile UE. Se aplică excepții pentru cazurile medicale, alimentare, energetice și umanitare, printre altele.
4) Interdicții privind exporturile
Alte interdicții vizează exporturile - în valoare de 10 miliarde EUR - în zonele în care Rusia este vulnerabilă, din cauza dependenței mari de aprovizionarea UE, ca de exemplu: calculul cuantic, semiconductorii avansati, transportul și substanțele chimice. Sunt vizați, de asemenea, catalizatorii speciali care se folosesc în industria rafinăriilor. Acest lucru va continua să degradeze baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.
De asemenea, de acum înainte, interdicțiile vizează și combustibilul pentru avioane și aditivii pentru combustibil, care pot fi utilizați de armata rusă.
5) Extinderea interdicțiilor privind importurile
Au fost adăugate interdicții suplimentare privind importurile – în valoare de 5,5 miliarde de euro – în care intră acum inclusiv cimentul, produsele din cauciuc, lemn, băuturi spirtoase (inclusiv vodca), băuturile alcoolice, fructele de mare (inclusiv caviarul), precum și o măsură împotriva eludarii importurilor de săruri din Belarus.
6) Excluderea Rusiei de la contractele publice și banii europeni
- Interzicerea completă a participării cetățenilor și entităților Rusiei la contractele de achiziții publice din UE. Autoritățile pot acorda excepții în cazul în care nu există o alternativă.
- Restricții privind sprijinul financiar și nefinanciar acordat entităților deținute sau controlate public din Rusia în cadrul programelor UE, Euratom și statelor membre. De exemplu, în urma măsurilor anunțate anterior în cercetare și educație , Comisia va înceta participarea la toate acordurile de grant în curs de desfășurare către organismele publice ruse sau entitățile afiliate și va suspenda toate plățile aferente în cadrul Orizont 2020 și Orizont Europa, Euratom și Erasmus+. În cadrul acestor programe nu vor fi încheiate noi contracte sau acorduri cu organisme publice ruse sau entități conexe.
De asemenea, Comisia salută faptul că încă 217 persoane și 18 entități din Rusia au fost sancționate, inclusiv toți cei 179 de membri ai așa-numitelor „guverne” și „parlamente” din Donețk și Lugansk.
În total, 1091 de persoane fizice și 80 de entități au fost sancționate din 2014 și până astăzi.
Ce înseamnă pentru România ultimele sancțiuni aplicate Rusiei
Noile sancțiuni, anunțate la nivel european pentru Rusia, vor afecta și România. Sunt interzise importurile de cărbune, lemn și ciment, iar navele rusești nu mai au ce căuta în porturile statelor membre.
Fabricile din România cumpărau lemn masiv pentru mobilă, însă luam și cărbune pentru termocentrale. Efectele vor fi însă minore, spun specialiștii.
Pe de altă parte, România poate avea o contribuție importantă în reluarea exporturilor Ucrainei și Republicii Moldova spre vest. Mai multe detalii, CITIȚI aici.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, uniunea europeana, Comisia Europeana, vladimir putin, sanctiuni,
Dată publicare:
08-04-2022 13:34