Un roman a reusit sa-si obtina la Curtea Suprema injumatatirea dobanzii pentru creditul ipotecar
Decizie istorica luata saptamana aceasta de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit gandul.info, un roman cu credit la banca a obtinut definitiv si irevocabil injumatatirea dobanzii la Curtea Suprema.
Potrivit avocatului sau este prima decizie de acest fel data in favoarea unui client.
Decizia este cu atat mai importanta cu cat vorbim despre un credit ipotecar cu valoare mare si luat pe o perioada lunga de timp.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit avocatului sau, clientul a luat in 2008 un credit ipotecar in valoare de 100.000 de franci elvetieni pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda variabila de 5,7%
In contractul initial era prevazut ca dobanda este variabila in conformitate cu "politica bancii" si ca ea poate fi modificata "unilateral de banca, fara a exista consimtamantul clientului".
Omul a observat ca banca ii majora dobanda desi pe pietele internationale dobanzile la franci elvetieni erau in scadere, ba chiar se apropiau de zero. Asa ca a decis sa se duca in instanta.
Dupa 5 ani de procese, miercuri, Curtea Suprema a dat hotararea definitiva si irevocabila
Omul nostru a obtinut in instanta modificarea metodei de calcul a dobanzii. Ea va fi trecuta transparent in contract sub forma "marja de 3%"plus indiciel LIBOR , care in prezent este de 0,24%.
Pentru un credit similar luat astazi diferenta dintre o rata cu dobanda de 6,99% si una cu dobanda de 3,24% este de 230 de franci pe luna. In cazul clientului in cauza , economia ar putea fi si mai mare.
Potrivit bancii "cazul de fata nu este o practica generala si nici o concluzie". "Pentru un grup numeros de clienti, OTP Bank a initiat si a gasit solutii agreate si semnate de acestia" au declarat reprezentantii bancii.
Potrivit bancii "cazurile nesolutionate ce ajung in instanta nu reprezinta o practica des intalnita, numarul clientilor care au gasit rezolvare in urma discutiilor purtate cu reprezentantii bancii fiind considerabil mai mare".