Riscurile imprumuturilor doar cu buletinul si dobanda "ZERO". Avocat: "E o camatarie cu acte"
Saracia ii impinge pe tot mai multi romani sa caute imprumuturi din ce in ce mai mari si mai riscante.
Si pentru ca drumul catre banca le este inchis, pentru ca nu indeplinesc conditiile pentru creditare, ei ajung la mana asa-numitelor IFN-uri, care ii atrag cu imprumuturi, in doua ore, doar cu buletinul. Suna bine, dar si costurile sunt inrobitoare. Dupa ce si-au dat seama, in ce au intrat, multi clienti au ales judecata, asa ca in ultimul an, numarul proceselor intentate de oameni acestor institutii financiare a crescut cu 20 la suta.
Domnul Carp voia masina dar nu avea toti banii, asa ca s-a imprumutat pe 5 ani de la o institutie financiara nebancara.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Am luat 26.000 de lei, stii cum e cand ai nevoie. Iti dau un contract, au trecut acolo ZERO mare, cu litere mari, 'Dobanda ZERO'...aaaa, zic, sunt corecti intr-un fel!"
Dupa doar un an, omul a vrut sa ramburseze anticipat tot creditul, dar a vazut ca i se cere aceeasi suma ca si cand ar fi platit rate timp de 5 ani.
"Cand mi-a venit graficul de rambursare la acest capitol declarat in contract ZERO era 9 virgula! Am imprumutat 26 si platesc 48 sau 51, cam asa ceva. Deci aproape dublu!"
Acum se judeca dar nu este singurul.
"Sunt foarte mari problemele, aproape ca la banci, ca oamenii sunt disperati, semneaza absolut orice si se trezesc cu alte minuni", povesteste Marius Coltuc, avocat.
De exemplu la un credit de 5000 de lei dobanda este de 3000 de lei, iar dobanda anuala efectiva de 4 ori mai mare decat la banci.
"In momentul in care ai o suma de bani nevoie intr-un termen scurt te duci la aceste IFN-uri. Atata timp cat o sa mai tina criza... au luat de mult fata bancilor", mai spune Marius Coltuc.
"Este o orientare catre IFN-uri in primul rand pentru ca este o nisa de piata pe care bancile o desconsidera, nu o iau absolut deloc in analiza", crede Adriana Ahciarliu, sec. gen. ALB.
Un contract in care pentru un imprumut de 4500 de lei trebuie sa platesti 4300 de lei numai ca dobanzi si comisoane este insa riscant.
"Eu n-as semna niciodata, e o CAMATARIE CU ACTE. Din punct de vedere juridic n-as semna", mai incheie avocatul Marius Coltuc.