Decizie istorica in Romania si mesaj pentru banci. BNR a taiat dobanda de politica monetara la 4,5%
Decizie istorica luata luni de Banca Nationala. Conducerea BNR a redus dobanda de politica monetara la 4,5% cel mai mic nivel inregistrat vreodata.
Guvernatorul Mugur Isarescu spera ca va convinge astfel bancile sa dea la randul lor credite mai ieftine atat pentru companii, cat si pentru populatie. Daca va da roade, masura va relansa consumul singurului motor al economiei care este inca gripat.
Dobanda de politica monetara a fost redusa cu jumatate de procent, in conditiile in care specialistii se asteptau la o redecere de doar 0,25%. BNR vrea sa transmita astfel doua mesaje cat se poate de clare.
Primul este ca specialistii Bancii Centrale nu se mai asteapta la cresteri semnificative de preturi in urmatorul an. Pentru urmatoarele doua luni Mugur Isarescu se asteapta chiar la o scadere de preturi, ajutat de un an agricol bun.
Al doilea mesaj este adresat bancilor comerciale: trebuie sa ieftineasca substantial imprumuturile in lei. Seful BNR este optimist si spera ca reducerea dobanzilor sa se vada chiar din septembrie. Mesajul este extrem de binevenit in conditiile in care in ultimele doua luni vanzarile magazinelor s-au prabusit.
In ultimii 5 ani BNR a injumatatit dobanda de politica monetara de la 10,25 la 4,5%. In consecinta si dobanzile de pe piata interbancara, de unde bancile imprumuta bani pentru a-i da mai departe clientilor sub forma de credite sunt de doua ori mai mici. Mecanismul nu mai este insa respectat in relatia dintre banca si client. In timp ce bancile se imprumuta de 3 ori mai ieftin, creditele de consum pe care le-au acordat s-au ieftinit cu doar 20 de procente iar cele ipotecare, garantate de stat, cu 30%.
Seful BNR spera ca dobanzile sa scada cat mai repede.
"Noi speram, nu as spune ca ma astept, mai devreme sau mai tarziu, eu sper sa fie mai devreme, bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se aproprie mai mult de clienti", spune Mugur Isarescu.
Insa multi romani fie nu mai doresc, fie nu mai pot sa se mai aproprie de banci. De la inceputul crizei salariile au crescut cu 34% potrivit statisticilor. In aceeasi perioada insa inflatia a saltat si ea cu 35% si a anulat practic majorarile. In tot acest timp numarul somerilor a crescut, deci din ce in ce mai putin oameni indeplinesc criteriile pentru un imprumut.
De frica zilei de maine multi romani au preferat sa tina putinul pe care il au la saltea. Asa se face ca pe timp de criza depozitele in banci au crescut cu peste 50 de miliarde de lei, care in conditii economice normale s-ar fi dus in consum.
"Este foate foarte posibil ca reducerea ratelor de dobanda la depozitele in lei sa stimuleze cresterea consumului, persoanele sa nu mai gaseasca suficient stimulent in a pune bani deoparte" - Mugur Isarescu.
Cercul vicios ar putea fi spart si daca bancile ar reduce macar dobanzile pentru companii. Cu finantarea mai ieftina acestea si-ar dezvolta afacerile si ar avea de unde sa majoreze lefurile salariatilor sau sa angajeze personal.