Preţurile locuințelor "au explodat" în Cluj. Un apartament aici poate să coste mai mult decât unul în Capitală
Anul a început la Cluj cu o explozie a preţurilor în domeniul imobiliar. Un apartament poate să coste mai mult decât unul în Capitală.
Analiştii avertizează că scumpirea este în general artificială şi că proprietarii vor cu până la 25% mai mult decât ar valora locuinţele. Profită de faptul că oraşul s-a dezvoltat în ultimii ani şi atrage tot mai mulţi oameni.
Cu o populaţie în continuă creştere, o industrie IT în plină dezvoltare şi festivaluri de muzică şi film, Clujul a cunoscut în ultimii ani un boom imobiliar. Satele de lângă oraş au înflorit, iar pe terenurile cultivate odată cu grâu şi porumb s-au ridicat blocuri şi case.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deşi au apărut noi imobile de locuit, preţurile lor au continuat să crească. Cele mai scumpe apartamente din ţară se vând acum la Cluj.
Dacă în urmă cu 3-4 ani, un apartament cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi costa undeva la 50 de mii de euro, astăzi, spun specialiştii în imobiliare, aceeaşi locuinţă s-a scumpit chiar şi cu 30%.
În zona centrală, metru pătrat se vinde cu peste 1700 de euro, cu 300 mai mult decât anul trecut, potrivit compariimobiliare.ro. Situaţia este aceeaşi şi cartierele Gheorgheni, Zorilor şi Mărăşti, unde metru pătrat a ajuns la 1300 de euro.
Analiştii imobiliari sunt de părere că această creştere este adesea artificială.
Ramona Cuc, director agenție imobiliară: "Oamenii încearcă subiectiv să îşi raporteze preţul pe care ei îl cer, simplu, ce au văzut prin vecini, ce au mai auzit. Dacă ne uităm pe parcursul unei jumătăţi de an cu cât a intrat la listare un imobil şi cu cât s-a vândut de multe ori vedem diferenţe de 20-25% fără probleme."
Luciana Fanea, economist: "Sunt aproximativ 5000 de studenţi în fiecare an care termina la Universităţile din Cluj care vor să rămână în Cluj-Napoca, astfel că presiunea de a-şi achiziţiona o proprietate e foarte mare."
Cele mai ieftine locuinţe sunt în localitatea Floreşti, aflată la 10 kilometri de oraş.
La Cluj sunt şi cele mai mari chirii din ţară. Un apartament cu două camere, de pildă, se închiriază în medie cu 360 de euro pe lună, în creştere cu 50 de euro faţă de 2016.