INS: 20% din patronii Romania vor sa reduca numarul angajatilor in urmatoarele 3 luni. Ce previziuni facea insa Guvernul

Ultimul update: Joi 02 Februarie 2017 00:02
Data publicarii: Marti 31 Ianuarie 2017 07:43
Categorie: Financiar

Un patron din cinci, in special din comert si constructii, are in plan sa reduca numarul angajatilor in urmatoarele 3 luni. Cel putin asta arata un sondaj realizat de Institutul National de Statistica pe 8.000 de firme.

Datele vin dupa publicarea bugetului pe 2017 si dupa anuntarea programului de guvernare. Intentiile patronilor nu se potrivesc insa cu planurile Executivului, care prevede anul acesta o crestere consistenta a numarului de angajati, dar si un avant economic cel putin spectaculos.

 

Luna de luna peste 8.000 de directori din tot atatea firme le spun celor de la statistica ce planuri au pentru urmatoarele trei luni. Linia aceasta e momentul discutiei. Cei din Constructii anticipeaza o scadere si a afacerilor si a numarului de angajati cu peste 20% pana in martie. Dar aceasta poate fi sezoniera, pentru ca nu se prea construiesc cladiri iarna. Priviti ce se intampla in Comertul cu amanuntul - 20 si 22% scaderi. De ce e surprinzator, pentru ca acest domeniu merge cel mai bine de vreo doi ani de zile - este interfata intre producatori si consum, consum care e la cote ridicate. De ce ar avea patronii planuri asa pesimiste cand le merge atat de bine? Explicatia unora dintre ei ar fi majorarea salariului minim, nu au bani sa plateasca asemenea venituri asa ca renunta la angajati.

Planurile patronilor nu se potrivesc deloc cu programul de guvernare - acolo se vorbeste de angajarea a 43.000 de noi salariati si reducerea ratei somajului, nicidecum de concedieri. Ca sa nu mai vorbim despre cresterea economica anuntata de Comisia Nationala de Prognoza, care a modificat recent previziunile pana acum ponderate, in unele extrem de optimiste - coincidenta sau nu dintr-o data, economia trebuie sa creasca exact ca in programul de guvernare al Executivului cu peste 5% an de an.

Analistii economici au o cu totul alta parere despre acest scenariu.

Aurelian Dochia, analist economic: "Proiectiile pana in 2020 care prevad potrivit programului de guvernare al PSD cresteri economice de peste 5% an de an nu sunt realiste si va trebui sa fie corectate pe parcurs."

In plus, principalul motor economic al Romaniei, consumul, e bazat mai mult pe importuri.

Claudiu Cazacu: "Mai intai ar trebui sa avem grija sa investim pentru a deveni mai productivi, daca stimulam consumul acum s-ar putea sa se acumuleze beneficii in contul partenerilor nostri comerciali si mai putin in contul nostru."

In proiectul de buget pe 2017 cheltuielile de capital - adica investitiile din buget - sunt la unul dintre cele mai mici neveluri din ultimii 10 ani.

Un inalt oficial al Italiei avertizeaza:
Un inalt oficial al Italiei avertizeaza: "Marea Britanie si Uniunea Europeana se indreapta catre un RAZBOI economic rece"
VIDEO PROTVPLUS.RO
inselat 2%
Mii de români au aflat de la ANAF că au fost înșelați. "Nu e semnătura mea"
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
H&M
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia