Un inalt oficial al Italiei avertizeaza: "Marea Britanie si Uniunea Europeana se indreapta catre un RAZBOI economic rece"
Un inalt oficial italian a avertizat ca Marea Britanie si Uniunea Europeana se indreapta catre un "razboi economic rece" din cauza BREXIT-ului, care ar putea produce pagube mari in Occident si care ar putea slabi puterea continentului.
Mario Giro, vice ministru pentru Afaceri Externe al Italiei, a declarat ca, desi multe tari au afirmat ca iesirea englezilor din UE reprezinta o pierdere pentru Uniune, exista mai multi intransigenti europeni contra UK-ului decat se cunoaste public.
"Printre cele 27 (de state din UE, fara UK) se afla mult mai multi intransigenti decat se cunosc oficial. Nu pot sa numesc o tara anume in acest moment. Vom vedea la inceputul negocierilor." a spus Giro pentru The Guardian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Auzim tot mai des ca sunt oameni - interese economice - care cred ca pot mosteni unele pozitii economice, gandindu-se ca pot lua de la UK unele pozitii pe care le avea orasul Londra. Nu Italia, bineinteles, pentru ca noi nu suntem in aceasta pozitie. Iar asta inseamna ca va fi razboi economic. Sau hai sa spunem un razboi economic rece, iar noi nu suntem in favoarea acestui lucru." - a mai spus Mario Giro (FOTO).
Declaratiile oficialului italian vin la scurt timp dupa ce premierul Marii Britanii Theresa May a spus ca tara sa este pregatita pentru un BREXIT "greu", daca nu va reusi sa negocieze amiabil iesirea din UE.
Ea a mai afirmat ca incercarile unor tari din UE de a se razbuna pe UK ar fi "un act catastrofal de auto-vatamare", deoarece - Marea Britanie, in schimb - ar fi gata sa taie din nivelul taxelor, pentru a atrage investitori.
Oficialii Italiei au afirmat de fiecare data ca prioritatea lor in negocierile BREXIT o reprezinta respectarea drepturilor miilor de italieni care traiesc in Marea Britanie.
Acum, Giro sugereaza faptul ca o posibila "batalie a intereselor" - pe care el o descrie ca fiind o competitie intre interesele economice, si nu neaparat a unor state in mod individual - ar putea avea consecinte teribile.
"Asta ar fi o rusine. Sa intri intr-o noua era a unei competitii dure pe bani multi, cu semne de intrebare legate de companii, asta este foarte rau pentru Occident. Nu avem nevoie de astfel de tensiuni in aceste timpuri de Jurassic Park geopolitic." - a mai declarat Giro.
Daca vor sa se intoarca in UE, englezii vor fi ajutati
Marea Britanie ar putea avea parte de o procedura accelerata pentru aderarea la Uniunea Europeana, in cazul in care va decide, dupa Brexit, ca vrea sa se alature din nou blocului comunitar.
Asa a spus negociatorul-sef pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt (FOTO), intr-un interviu pentru emisiunea UpFront a postului Al Jazeera, potrivit Agerpres.
Liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE) a declarat ca, daca vreunul dintre viitoarele guverne britanice va manifesta aceasta intentie, scenariul este posibil.
"Optiunea este deschisa. Britanicii pot reintroduce oricand solicitarea de a deveni stat membru al Uniunii. In mod clar avem suficienta experienta pentru ca procesul sa fie ceva mai rapid decat este in mod normal", a spus Guy Verhofstadt.
In schimb, fostul premier belgian a exclus posibilitatea ca guvernul britanic sa negocieze pana in 2019 atat Brexit-ul, cat si un nou acord de schimb cu UE. "Din punct de vedere tehnic, asa ceva e imposibil", a spus Verhofstadt.
Oficialul a precizat ca Parlamentul European nu urmareste sa pedepseasca Marea Britanie, dar va dori o intelegere corecta. "Daca nu esti in UE, nu ai cum sa obtii un statut mai bun decat cel pe care l-ai avea ca membru al UE", a detaliat belgianul.
Europarlamentarul belgian a afirmat ca, din punctul sau de vedere, problemele legate de migratie au reprezentat principalul motiv pentru care 52% dintre britanici au optat pentru iesirea din UE a Regatului Unit la referendumul din iunie 2016.
Intrebat daca si xenofobia si nationalismul ar fi jucat un rol, Verhofstadt a raspuns: "Cred ca poate fi o explicatie buna".
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, Marea Britanie, italia, economie, brexit,
Dată publicare:
30-01-2017 12:30