Un nou val de SCUMPIRI in 2013. Mugur Isarescu: "Moneda nationala s-a stabilizat insa"
Daca va imaginati ca in 2013 scapam de scumpiri va inselati amarnic. Cresterea preturilor a depasit deja prognoza BNR pentru acest an, iar expertii estimeaza ca majorarile vor continua si in primavara anului viitor.
Avem totusi si o veste buna. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca leul s-a stabilizat si ca nu se mai asteapta la un curs de peste 4,6 lei.
Vechile prognoze de inflatie ale Bancii Nationale au fost date peste cap de scumpirea produselor alimentare.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Pretul cartofilor explodeaza din nou in piete si magazine. Astfel, in ultimele 4 luni cartofii s-au scumpit cu nu mai putin de 60 de procente. Daca in iunie cu 10 lei puteam cumpara 10 kilograme, acum cu aceeasi bani mai poti cumpara doar 6 kilograme.
Asa ca si Banca Nationala a majorat prognoza de inflatie la peste 5% pentru acest an, cu aproape 2 procente fata de cat estimase in vara. Abia in partea a doua a anului viitor preturile se vor calma, crede guvernatorul. Motivul este simplu - romanii pur si simplu nu mai au destui bani de cheltuiala.
Inflatia va ramane insa ridicata pana in primavara, pentru ca abia acum se va simti cu adevarat scumpirea energiei. Vor plati mai mult pentru incalzire, atat cei care stau la bloc, cat si cei care si-au instalat o centrala termica. Si asta pentru ca atat gazele, cat si gigacaloria sunt mai scumpe fata anul trecut.
Guvernatorul este convins insa ca a castigat batalia cu euro: "Nu vedem riscuri semnificativa pentru o depreciere in continuare a leului. Daca s-a intalat o perceptie ca leul se va deprecia preturile de import de regula se ajusteaza in partea de sus. Cand leul eventual se apreciaza miscarea in jos a preturilor este nu mai inceata, uneori este inexistenta", a declarat Mugur Isarescu.