De sarbatori, carnea de porc s-ar putea scumpi cu pana la 15%. Furajele costa cat la Chicago
Daca tot ne-am linistit ca Mosul o sa vina cu sania, n-ar strica sa ne obisnuim si cu ideea ca mesele festive nu se vor rupe sub greutatea platourilor cu sarmale, fripturi si carnati.
Anul acesta se anunta unul sarac pentru romanii care pun mare pret pe carnea de porc. Exista, desigur, si oameni inspirati, care l-au antamat pe Ghita din vreme, iar acum n-au dureri de cap.
Cine n-are porc, va trebui sa si-l cumpere din magazin. Iar patronatele estimeaza o crestere de pret cu cel mult 15%.
La inceputul lunii iunie, un kg. de pulpa de porc costa 15,4 de lei. In prima zi a lunii noiembrie, acelasi produs costa cu 5 lei mai mult. Iar de Craciun, friptura ar putea avea un gust amar pentru ca pretul va ajunge la 23-24 de lei..
Unii se gandesc deja sa isi schimbe strategia. Asta, desi statisticile arata ca romanul mananca anual peste de 30 de kg de carne de porc.
Producatorii si procesatorii romani dau vina pe seceta care a scumpit furajele de au ajuns sa coste la fel ca la Chicago sau Rotterdam.
Mai avem insa o sansa. Sa nu se scumpeasca si carnea de porc din import care reprezinta aproape 70% din piata. Daca in '89 aveam aproape 19 milioane de porci autohtoni, acum numarul lor a scazut la 5 milioane.