Lovitura pentru premierul Angliei. Theresa May trebuie sa se supuna vointei Parlamentului pentru declansarea BREXIT

Dată publicare: 24-01-2017 11:53
Dată actualizare: 27-01-2017 07:00


Premierul britanic Theresa May trebuie sa se supuna vointei Parlamentului in cazul declansarii procedurii de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Astfel, Parlamentul Marii Britanii trebuie sa autorizeze activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona care declanseaza Brexitul, procesul iesirii Regatului Unit din UE.

Asa a decis marti Curtea Suprema de Justitie, informeaza EFE, conform Agerpres.

Cu aceasta decizie, tribunalul a respins recursul prezentat de guvernul de la Londra impotriva unei decizii anterioare care il obliga sa-i consulte pe deputati inaintea invocarii articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza negocierile cu privire la iesirea unei tari din blocul comunitar.

CITITI SI: Brexitul ar putea duce la ruperea Scotiei de Regat si la reactivarea conflictului din Irlanda de Nord

Criticii, sprijiniti mai ales de guvernul scotian, au aratat de la inceput ca principiile pe care se bazeaza constitutia nescrisa a Marii Britanii o obliga pe May sa supuna votului Parlamentului decizia de a invoca Articolul 50.

Inalta Curte de la Londra a decis ca Parlamentul este factorul decident, insa guvernul a facut apel la Curtea Suprema.

Acum, May are nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a duce mai departe procesul de iesire din UE, ceea ce ar deschide usa si criticilor parlamentarilor.

CITITI SI: Theresa May vrea ruperea totala de UE si parasirea pietei unice
 


VIDEO PROTVPLUS.RO