Tot mai mulți români vor să devină freelanceri. „Sunt cereri, ai mobilitate, ai disponibilitate”
Pandemia mai aduce o schimbare pe piața muncii: după ce au lucrat de acasă, mulți români au prins gustul independenței.
Iar acum, unul din cinci angajați este gata să lucreze pe cont propriu, după cum arată un sondaj recent. Dar munca de unul singur nu este ușoară: titularul trebuie să se autorizeze, să caute clienți, și, abia după ce termină proiectul, să încaseze banii.
După opt ani în care a fost angajat la mai multe restaurante din judeţul Braşov, Bogdan Cozma a devenit bucătar freelancer. Acum găteşte acasă la clienţi, este profesor la o şcoală de specialitate şi oferă consultanță unor restaurante.
Bogdan Cozma, bucătar freelancer: „Sunt cereri, ai mobilitate, ai disponibilitate, te duci. Ai ceva de făcut cu familia, refuzi. Dar ai timp şi pentru tine şi reuşeşti să fii mulţumit sufleteşte făcând ceva profesional totuşi corect”.
Andreea a fost mai prudentă. A rămas într-o companie, dar lucrează suplimentar, ca designer grafic, şi pentru alţii.
Andreea Pilțiu, freelancer: „Mi se pare că toată lumea ar trebui să se orienteze să aibă mai multe surse de venit. La început, până îţi creezi o clientelă. Este cumva un joc de persistență, trebuie să fii constant”.
Un sondaj făcut de platforma de recrutare BestJobs arată ca piaţa liberilor profesionişti va creşte cu până la 40 la sută în acest an.
Ana Visian, marketing manager Bestjobs: „21 la sută dintre respondenţi sunt tentaţi să treacă de la un job full time la mai multe joburi în sistem freelancing. În acelaşi timp, 60 la sută sunt interesați să preia proiecte de tip freelance pentru a-şi suplimenta veniturile”.
Cine lucrează pe cont propriu trebuie să îşi înfiinţeze o microintreprindere ori să devină persoana fizică autorizată. Apoi să îşi caute clienţi.
Claudia Indreica, director general al unei companii de recrutare: „E foarte important să fii foarte bun performer, pentru că eşti plătit pentru rezultat, nu eşti plătit pentru ora de muncă”.
IT-ul rămâne domeniul preferat de cei care vor să lucreze în sistem freelancing - 36%, urmat de marketing şi servicii creative - 29%, financiar - 19% şi transporturi - 15%.
Şi pentru firme sistemul pare avantajos: au mai puţine obligaţii faţă de un prestator de servicii decât faţă de un angajat.
Ionuț Movilă, CEO al unei firme de IT: „Trebuie să alcătuim mai puţine documente, doar un contract iniţial, în care sunt incluse toate clauzele, inclusiv plata orară în care sunt plătiţi colegii noştri colaboratori, iar ei facturează lunar”.
Dar firmele trebuie să fie atente la mulţimea de oferte.
Ioan Braghesiu, administrator de firmă: „Prima dată testăm şi ne-am învăţat să facem teste, nu în proiectul unui client, ci dinainte, să ne cunoaştem şi să continuăm colaborări cu aceiaşi oameni”.
La chestionarul care s-a derulat în perioada 29 martie - 11 aprilie au participat 1.458 de utilizatori ai platformei de recrutare.