Topul in care bancnota de 100 de dolari ar putea sta langa cea de 50.000 de lei. GALERIE FOTO
In ciuda stirilor despre datorii si deficit, americanii nu cred ca dolarul s-ar putea prabusi. Istoria are un mesaj insa pentru noi: nicio moneda fiduciara nu a rezistat la nesfarsit, toate s-au devalorizat scriu cei de la The Daily Reckoning.
BMG BullionBars, o companie care se ocupa de tranzactia de metale pretioase, a publicat recent un poster cu mai multe valute care au ajuns sa se devalorizeze. Unele au ajuns la acest nivel mai repede, altele au avut nevoie de mai mult de un secol. Indiferent de cat timp a trecut, tentatiile oferite de un sistem monetar fiduciar au dus la prabusirea valutei.
O moneda fiduciara este una a carei valoare se bazeaza pe increderea publicului in ea. Cu alte cuvinte, o bancnota de 100 de lei valoreaza 100 de lei pentru ca aceasta este valoarea impusa de stat si acceptata de populatie. In realitate insa, valoarea efectiva a hartiei este una mult mai mica. Din 1971 de cand nu mai poate fi echivalat in aur, dolarul este si el o valuta fiduciara. La fel si Euro.
Nu este un fenomen care sa fie reprezentantiv doar pentru tarile din lumea a treia. S-a intamplat in orice regim care a abuzat de propria moneda, avertizeaza cei de la The Daily Reckoning.
In lista de mai jos se inscriu si victime vechi ale sistemului, dar ceea ce este socant este numarul mare al valutelor care s-au prabusit in decursul vietilor noastre.
Daca dolarul ajunge la zero sau doar devine o valuta de plan secund pe glob, posibilitatea ca "verzisorii" sa fie adaugati listei creste in fiecare zi.
Chile - 10.000 de pesos - 1975
Franta - 5 livre - 1793
Georgia – 1 million de laris - 1994
Germania - 1 miliard de marci - 1923
Grecia - 25.000 de drahme - 1943
Ungaria - 10 milioane de pengo - 1945
Nicaragua - 10 milioane de cordobas - 1990
Peru - 100.000 de intis - 1989
Romania - 50.000 de lei - 2001
Prin urmare, intrebarea fireasca este "cand va avea si dolarul american o soarta asemanatoare?" - se intreaba cei de la The Daily Reckoning.
Numitorul comun al acestor valute devalorizate este reprezentat de cei doi 'D': Datorii si Deficit. Si pentru ca banii reprezinta singura problema cu care trebuie sa avem de-a face in fiecare zi, va puteti proteja portofelele cu singura valuta care nu poate fi devalorizata, decazuta sau distrusa de lideri iresponsabili.
"Nu va transformati intr-un investitor care ignora acest mesaj al istoriei" - mai scrie Jeff Clark de la The Daily Reckoning.
"Folositi aur (si argint) ca pe niste vehicule care va salveaza. Orice scuza ati avea acum, aceasta va fi inutila atunci cand vom intra in perioada neagra. Asigurati-va ca detineti suficiente metale pretioase, astfel incat sa puteti, mai tarziu, sa faceti o diferenta intre portofoliul vostru si al altora." - mai scrie analistul economic.