Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile

Ultima actualizare: 17-03-2019 20:08

Sute de români care trăiesc peste hotare sunt interesaţi de programul "Diaspora Start-Up", care îi încurajează să revină acasă şi să-şi deschidă propria afacere.

Primesc 40 de mii de euro, dacă proiectele lor sunt aprobate. Până acum, 50 de tineri au primit finanţare.

Ciprian are 31 de ani şi acum un deceniu a plecat în SUA, să înveţe muzica de film. După finalizarea studiilor, a lucrat în mai multe corporaţii din Boston şi Los Angeles. Acum vrea să pornească o afacere acasă, în Iaşi.

Ciprian Costin: "Fac o companie cu un software pentru compozitori, folosind inteligenta artificială. Facem angajări, specialişti care au fost la olimpiade naţionale, internaţionale."

Raul este inginer şi în ultimii 4 ani a lucrat în Germania. Are de gând să deschidă propria firmă acasă, în Arad.

Raul Jurj: "În planul meu de afacere am training-uri în care am zis că angajaţii mei, că voi avea 3, ei vin, fac cursuri, care să îmi adauge valoare la planul de afacere."

Alice a plecat în Marea Britanie să facă un master şi a rămas o perioadă acolo. Dar spune că vrea să-i mai dea o şansă României, în calitate de antreprenor.

Alice Vasiloiu: "Deschid un studio de creaţie pentru antreprenori şi start-up-uri. Studio de creaţie, de marketing şi publicitate. Am deschis deja firmă şi în Marea Britanie şi vreau să aduc şi în ţară."

Programul dedicat românilor plecaţi peste hotare este iniţiat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Doritorii pot accesa fonduri europene de până la 40 de mii de euro, pentru afaceri în domeniul tehnologiei, industriei creative sau servicii cu clienţii.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: "Până în prezent am avut peste 600 de români din diaspora care au intrat în activităţile proiectului, 400 au intrat în activităţile de mentorat, 150 de aplicaţii la planurile de afaceri, dintre care 50 vor fi finanţaţi."

Cei care s-au înscris în acest program au urmat cursuri de antreprenoriat şi au fost ajutaţi să îşi facă planurile de afaceri.

Vasile Asandei, director ADR Nord Est: "Ei înţeleg că acolo oamenii sunt mai deschişi, creativi - şi în acest fel aduc aceste experienţe în ţară."

Potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, peste 4 milioane de romani lucrează în străinătate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO