Eugen Teodorovici, "izolat" la Bruxelles în problema listei UE cu paradisurile fiscale

Ultima actualizare: 13-03-2019 20:41

Uniunea Europeană are o nouă ''listă neagră'' a țărilor considerate paradisuri fiscale. Pe lista votată, marți seară, de miniștrii de finanțe europeni au fost incluse încă 10 nume, printre care țări arabe ori insule exotice.

Ministrul român, Eugen Teodorovici, ar fi cerut amânarea acestei decizii importante, spre nedumerirea celorlalți miniștri de finanțe, care l-ar fi ''izolat'', potrivit presei de la Bruxelles.

Revenit miercuri în țară, Teodorovici a respins acuzațiile, fără să dea prea multe explicații. Eugen Teodorovici a făcut o declaraţie surprinzătoare la Bruxelles, înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe.

Eugen Teodorovici:

"- Credeţi că ''lista neagră'' a paradisurilor fiscale va fi aprobată astăzi?
- Ca să fiu sincer, nu cred.
- De ce?
- Pentru că UE trebuie să ia în considerare toate cererile, trebuie să analizăm toate informaţiile primite, apoi să luăm o decizie, cred că e abordarea potrivită. Posibil să luăm decizia în luna mai".

Câteva ore mai târziu însă votul a fost dat, iar lista iniţială cu 5 paradisuri fiscale a fost îmbogăţită cu 10 noi nume, printre care state ca Emiratele Arabe Unite şi Oman, dar şi ''destinatii exotice'', ca Barbados, Belize şi Bermuda. Sunt jurisdicţii considerate ca având deficienţe în combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

''Ministrii de finanţe din Uniunea Europeană au adoptat lista revizuită a paradisurilor fiscale, în ciuda propunerii României de a amâna votul pentru luna mai'', titrează jurnaliştii de la Politico.eu.

Aceştia notează totodată că ceilalţi miniştri de finanţe se aşteptau ca nouă listă să fie votată şi anunţată, aşa cum de altfel se şi înţeleseseră cu seara înainte, nu amânată cu două luni, aşa cum ar fi propus Teodorovici.

Iar jurnaliştii de la Reuters menţionează că declaraţiile ministrului român i-au surprins pe mulţi oficiali europeni, în contextul unor discuţii purtate ''sub presiunea unor ţări care s-au opus iniţial includerii anumitor nume pe lista neagră''.

Revenit la Bucureşti, ministrul de finanţe a negat că a cerut amânarea votului pentru actualizarea ''listei negre'' dar a refuzat să dea detalii.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Luați-vă după ce vă spun eu și mai puțin după ce spun unii sau alții. În final, contează că lista s-a aprobat, exista o anumită procedură la nivel european, şi a fost unanimitate Pe 7 iunie, veți avea răspunsul sau logica".

Nici în comunicatul Ministerului Finanţelor transmis marți seară, care lăuda rezultatul votului, nu se face referire la poziţia lui Teodorovici.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan îl acuză direct că apără paradisurile fiscale. Dar Teodorovici respinge acuzaţiile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO