Tinerii care vor sa faca afaceri au la dispozitie 8 miliarde de euro. Secretul celor care au luat deja bani europeni
Cei care vor sa inceapa o afacere in agricultura au acum o sansa pe care alte domenii o asteapta de mult. Comisia Europeana a pus la dispozitia Romaniei, pentru urmatorii cinci ani, nu mai putin de 8 miliarde de euro.
Unii dintre cei care au luat deja bani isi numara dupa cativa ani profitul. Au si un secret: munca, pasiune, dar si putina nebunie. Stasticile arata ca agricultura este domeniul care a absorbit, in Romania, in ultimii ani, cele mai multe fonduri.
Alex este unul dintre cei mai tineri fermieri din Romania care, la numai 25 de ani, are in judetul Arad, o ferma cu 100 de vaci. A inceput totul inca din liceu cand, ajutat si de familie, a accesat 40.000 de euro din fonduri europene. In urma cu cativa ani a cumparat si renovat un grajd al fostului CAP. Acum vinde o parte din lapte prin intermediul mai multor automate pe care le-a amplasat in oras.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Uneori, cand mai trece pe acolo, le vorbeste si cumparatorilor, cu pasiune, despre afacerea sa.
Alex isi schimba des costumul de afaceri cu salopeta de lucru.
Anul trecut Alex a fost desemnat femierul anului pe masura europeana 112 - "Instalarea tinerilor fermieri."
Alexandru Tasedan, fermier: "Momente grele sunt multe, insa sigur dragostea si pasiunea pentru ceea ce faci te impinge si de cele mai multe ori invinge."
Din 2007 pana anul trecut, Romania a atras peste 90% din fondurile Europene disponibile pe agricultura - cea mai buna absorbtie pe care tara noastra a avut-o pe un singur domeniu. Pentru perioada 2014-2020, agricultura are la dispozitie alte 8 miliarde de euro, de la Bruxelles, pentru dezvoltare. Banii pot fi folositi pentru infiintarea unor ferme ecologice dar si pentru cumpararea de utilaje agricole si amenajarea de sisteme de irigatii. De asemenea, se pot accesa fonduri pentru amenjarea de depozite pentru legume si fructe autohtone dar si pentru infiintarea de noi paduri.
Constantin are 37 de ani si a reusit, in doar cativa ani, sa dezvolte, langa Blaj, una dintre cele mai moderne ferme din judet tot cu bani europeni. Laptele obtinut de la 500 de vaci de rasa ajunge, in cea mai mare parte, catre marii procesatori.
Constantin Sandru fermier: "Din moment ce dosarul este complet si totul este in regula nu e nimic greu in accesarea fondurilor europene, nu se poate sa faci o dezvolare rapida fara sa accesezi fonduri."
Secretul succesului, spune el, sta in interesul pentru banul tau. Constantin e mai tot timpul la ferma si munceste alaturi de angajati.
Acum tanarul vrea sa deschida in cateva luni propria fabrica de procesare a laptelui.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, tineri, fonduri europene, ferma,
Dată publicare:
08-01-2016 18:26