Tinerii care au câştigat sute de mii de euro în doar 10 minute. Maraton de idei


Ultimul update: Marti 05 Noiembrie 2019 20:23
Data publicarii: Marti 05 Noiembrie 2019 20:23
Categorie: Stiri Economice

Ştiaţi că puteţi câştiga sute de mii de euro în doar 10 minute? Pentru asta aveţi nevoie, însă, de o excelentă idee de afaceri.

Mai mulţi antreprenori şi-au prezentat, marți, planurile de afaceri, în faţa unor investitori, într-un maraton desfăşurat în capitală, după modelul întâlnirilor matrimoniale.

Au aflat rapid dacă investitorii îi plac şi le finanţează ideea, cu până la 300.000 de euro. Evenimentul denumit "Start-arium" propune, însă, mai multe tipuri de finanţare.

Fiecare antreprenor a avut la dispoziţie 10 minute să îi convingă pe finanţatori să dea bani pentru ideea lui. Andrei, de exemplu, şi-a prezentat bicicleta inovativă.

Andrei Botescu, antreprenor: "Se leagă cu un ceas inteligent care preia pulsul. Cum ai fi la sală şi ai face cardio, poţi seta un puls la care bicicleta să te ţină în timp ce te duci la muncă sau la cumpărături şi în felul ăsta nu mai trebuie să te duci la sală. Avem nevoie de 150.000 de euro să patentăm tehnologia, să stabilizăm reţeaua"

Investitorii cer în schimb o parte din afacere ori produse după demararea ei.

Vlad Panait, investitor: "Contra unui pachet de servicii de consultanţă şi bani, părţi sociale. Investiţiile noastre merg până la 300.000 de euro per startup. Ideea şi echipa să aducă un avantaj competitiv. Nu ne uităm la profitabilitate neapărat pe termen foarte scurt, ci la potenţialul de creştere şi dezvoltare a afacerii respective".

La Startarium, cele mai bune idei pot primi finanţare şi sub formă de premii. Sebastian Gabor a intrat în finala concursului, cu un carnet digital de sănătate pentru animale. În felul acesta, proprietarii pot avea mereu pe telefon informaţiile despre animal şi pot lua legătura cu medicii veterinari.

Sebastian Gabor, antreprenor: "Fără fonduri nu ai cum să creşti într-un mod competitiv. Noi momentan suntem undeva la 15% din piaţa din România şi vrem să ajungem anul viitor la 40%. Toate aceste fonduri la noi nu ar merge către dezvoltare, că deja avem produsul, cu toate că şi acolo e mult de mult, dar vrem să ajungem la cât mai multe clinici".

Adina Creţu, organizator Startarium: "Oferim nu doar premiile mari de 50.000, 30.000, 20.000 de euro, care sunt pentru startup-uri mai avansate, de minim un an, care sunt pregătite să crească şi să accelereze puternic, dar avem la eveniment oportunităţi şi pentru cei care au fost o idee, pot să ţină un pitch video în faţa unei camere şi apoi să fie votaţi pentru un premiu de 5.000 de euro".

Afacerile care au fost premiate în anii trecuţi au creşteri de la 30%, până la 500%. Radu a primit acum doi ani 20.000 de euro pentru o afacere cu mâncare sănătoasă livrata sub formă de meniu clienţilor.

Radu Bălăceanu, antreprenor: "Cifra noastră de afaceri era undeva la 500.000 de euro, după aproximativ 8 luni de zile, iar acum suntem la 2 milioane şi jumătate, cifra de afaceri".

O altă modalitate de finanţare este crowdfunding, prin care antreprenorul aduna bani de la mai mulţi investitori, dispusă să contribuie cu sume mici.

Câți bani câștigă de fapt vedetele din România din YouTube
VIDEO PROTVPLUS.RO