The Economist: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2017. Ce probleme au fost identificate

Ultimul update: Sambata 03 Decembrie 2016 07:02
Data publicarii: Miercuri 30 Noiembrie 2016 13:39
Categorie: Financiar
bani, banca, economie

Publicatia The Economist estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 3,4% in 2017, cel mai mare avans din Europa, sustinut in special de consum.

Pe de alta parte, publicatia avertizeaza ca statul are prea multi angajati, iar deficitul bugetar va depasi plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB).

In publicatia speciala de final de an "The World in 2017", The Economist estimeaza ca Romania va incheia 2017 cu un deficit bugetar de 3,2% din PIB si o rata a inflatiei de 2,2% - conform News.ro.

Romania ar urma sa ajunga la un nivel al PIB/locuitor de 10.335 dolari, la valoarea nominala, si de 24.780 dolari, valoare ajustata la paritatea puterii de cumparare.

Romania ar urma sa aiba, anul viitor, cea mai mare crestere economica din Europa si va fi urmata, din acest punct de vedere, de Turcia (3,3%), Bulgaria (3,2%) si Irlanda (3%).

Totusi, The Economist, o publicatie cu pozitii liberale, subliniaza vulnerabilitatile economiei romanesti in urmatorul an.

"Guvernul interimar instalat dupa ce protestele au rasturnat in 2015 executivul rezultat dupa alegeri va fi inlocuit dupa alegerile de la finalul lui 2016, probabil de catre o coalitie larga, dar slaba, ce reflecta nemultumirea fata de politicieni larg raspandita in randul electoratului. Numarul de bugetari este excesiv, iar regresul privind reformele modeste realizate dupa criza financiara va majora deficitul bugetar, desi cresterea corespunzatoare a consumului va permite economiei sa creasca, deocamdata, mai repede decat restul statelor din UE", comenteaza publicatia.

In estul Uniunii Europene, Polonia ar urma sa inregistreze un avans economic de 2,9%, Ungaria - de 2,4%, iar Cehia - de 2,5%, potrivit The Economist.

Marile economii ale continentului vor inregistra cresteri modeste. The Economist anticipeaza o crestere economica de 1,3% in Germania, 1,1% in Franta, 0,9% in Italia si doar 0,6% in Marea Britanie.

Economia romaneasca este, din punctul de vedere al indicatorilor economici, la acelasi nivel de dezvoltare cu economia Rusiei, care va atinge anul viitor un nivel al PIB/locuitor de 10.119 dolari la valoarea nominala si de 25.320 dolari la paritatea puterii de cumparare.

Economia rusa ar urma sa isi revina, anul viitor, din recesiunea de doi ani generata de ieftinirea petrolului si de sanctiunile occidentale si sa inregitreze un modest avans, de 0,7%.

Totusi, The Economist estimeaza ca, in 2017, conditiile de trai ale rusilor vor continua sa se inrautateasca, pentru ca putinele resurse generate de cresterea economica vor fi folosite pentru sustinerea regimului autoritar al lui Vladimir Putin si nu pentru cresterea nivelului de trai.

bani, banca, economie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

INS: Economia Romaniei a inregistrat iar cea mai mare crestere din Europa. Ce avertisment au lansat insa specialistii
INS: Economia Romaniei a inregistrat iar cea mai mare crestere din Europa. Ce avertisment au lansat insa specialistii
Motorul care a scos economia Romaniei din criza s-a inecat. Lovitura primita de producatorii autohtoni de masini
Motorul care a scos economia Romaniei din criza s-a inecat. Lovitura primita de producatorii autohtoni de masini
INS anunta cifre care depasesc toate estimarile. Economia Romaniei a explodat in trimestrul al doilea: PIB-ul a crescut cu 6%
INS anunta cifre care depasesc toate estimarile. Economia Romaniei a explodat in trimestrul al doilea: PIB-ul a crescut cu 6%
VIDEO PROTVPLUS.RO
ajutor fermieri
Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei
Reacţia ANPC după acuzaţia că ar fi protejat băncile. "Legea le favorizează"
Românii cărora Fiscul le-a şters datoriile în 2019. Cum să beneficiezi de măsură
Ziua și minimul istoric pentru leu. Euro marchează al cincilea record din acest an
Inspectorul care a amendat băncile acuză şefii ANPC că au protejat instituţiile de credit
Dolari, averi
Cum să economisești. Obiceiurile care l-au îmbogățit pe unul dintre miliardarii lumii
Al patrulea minim istoric pentru leu în raport cu euro, de la începutul anului. Ce curs a anunțat BNR
Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii
Un nou tip de pensie pentru angajaţii loiali. Condițiile în care s-ar acorda
De aproape un an, România conduce în clasamentul scumpirilor din UE. Produsele mai scumpe
De pe excedent bugetar, în deficit. Semnele care prevestesc o recesiune germană