Bursele europene, in scadere dupa incetinirea cresterii economice anuntata de Germania


Ultimul update: Joi 06 Decembrie 2012 07:11
Data publicarii: Marti 16 August 2011 12:54
Categorie: Crosuri Cancan

Ingrijorare si nervozitate pe pietele financiare. Bursele europene au scazut marti, dupa ce Germania a anuntat o brusca incetinere a cresterii economice in trimestrul al doilea.

In plus, finantistii asteapta cu infrigurare rezultatul summitului de la Paris, dintre Sarkozy-Merkel.

Nicolas Sarkozy tocmai a anuntat o serie de masuri menite sa instaureze un veritabil guvern al Zonei Euro, prin politici si obiective comune.

Dupa trei sedinte incurajatoare, in care au fost recuperate masiv pierderile de saptamana trecuta, marti, pietele financiare s-au lasat din noua prada temerilor si fluctuatiilor. Bursele europene au inregistrat scaderi substantiale, dupa ce Germania, motor al economiei de pe continent, a anuntat o franare brutala a cresterii: 0,1% in al doilea trimestru, in timp ce economistii mizau pe 0,5%.

Mai mult, pietele asteapta coerenta si actiuni concrete care sa puna stavila crizei datoriilor de stat. Iar intalnirea Merkel - Sarkozy ar urma sa mai limpezeasca chestiunile legate de guvernanta in Zona Euro.

Premisele nu sunt insa tocmai favorabile, dupa ce Angela Merkel a dat de inteles ca nu-i surade perspectiva euro-obligatiunilor, promovate intens de Spania, Italia, dar si Franta. Aceste obligatiuni emise direct de Uniunea Europeana ar antrena insa dobanzi si fiscalitate comune.

Insa, stransa cu usa de o opinie publica tot mai ostila, Angela Merkel a refuzat pana acum ceea ce pare a fi singurul medicament capabil sa salveze moneda euro si Europa: o responsabilitate comuna pentru datoria publica si renuntarea la suveranitate in privinta politicilor bugetare.

Tags: burse,

VIDEO PROTVPLUS.RO