Bursele europene, in scadere dupa incetinirea cresterii economice anuntata de Germania
Ingrijorare si nervozitate pe pietele financiare. Bursele europene au scazut marti, dupa ce Germania a anuntat o brusca incetinere a cresterii economice in trimestrul al doilea.
In plus, finantistii asteapta cu infrigurare rezultatul summitului de la Paris, dintre Sarkozy-Merkel.
Nicolas Sarkozy tocmai a anuntat o serie de masuri menite sa instaureze un veritabil guvern al Zonei Euro, prin politici si obiective comune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa trei sedinte incurajatoare, in care au fost recuperate masiv pierderile de saptamana trecuta, marti, pietele financiare s-au lasat din noua prada temerilor si fluctuatiilor. Bursele europene au inregistrat scaderi substantiale, dupa ce Germania, motor al economiei de pe continent, a anuntat o franare brutala a cresterii: 0,1% in al doilea trimestru, in timp ce economistii mizau pe 0,5%.
Mai mult, pietele asteapta coerenta si actiuni concrete care sa puna stavila crizei datoriilor de stat. Iar intalnirea Merkel - Sarkozy ar urma sa mai limpezeasca chestiunile legate de guvernanta in Zona Euro.
Premisele nu sunt insa tocmai favorabile, dupa ce Angela Merkel a dat de inteles ca nu-i surade perspectiva euro-obligatiunilor, promovate intens de Spania, Italia, dar si Franta. Aceste obligatiuni emise direct de Uniunea Europeana ar antrena insa dobanzi si fiscalitate comune.
Insa, stransa cu usa de o opinie publica tot mai ostila, Angela Merkel a refuzat pana acum ceea ce pare a fi singurul medicament capabil sa salveze moneda euro si Europa: o responsabilitate comuna pentru datoria publica si renuntarea la suveranitate in privinta politicilor bugetare.