Va vine sa credeti? Economia Romaniei a crescut mai mult decat cea a Germaniei, Frantei sau Olandei
Chit ca pentru unii suna mult prea optimist, iar pentru altii de-a dreptul nerealist, economia noastra ramane pe plus si in trimestrul al doilea.
Constatam intr-adevar o incetinire de ritm, dar suntem dintr-o data peste tari ca Germania, Olanda sau Franta. Iar recoltele incredibile din agricultura ne salveaza si ne vor ajuta sa respectam tinta de crestere de 1,5% pentru acest an.
Jurnalistii de la prestigiosul cotidian britanic Financial Times noteaza ca: "Romania, care s-a luptat mai mult decat alte economii din Europa Centrala si de Est sa iasa din recesiune, a furnizat marti singura surpriza placuta din regiune in privinta cresterii economice, care a depasit asteptarile".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este a treia oara consecutiv cand Romania a inregistrat crestere economica.
Insa fata de primele luni ale lui 2011, cand am discutat de un plus cu 0,7 %, in aprilie, mai si iunie saltul a fost de doar 0,2%.
Chiar daca au inceput sa gafaie, exporturile duc in continuare greul. Exista firme care nu numai ca si-au pastrat comenzile, ba au intrat si pe alte piete.
"In ultimele patru luni au crescut exporturile datorita unor noi parteneri externi cu care am semnat, dar si datorita comenzilor mai mari ale celor cu care eram sub contract deja", a declarat Valentin Licaret, director de vanzari al unei firme de confectii.
Confectiile produse la Sibiu sunt cumparate in special in Germania, Italia, Elvetia si Austria. Reteta succesului este simpla: daca esti in bransa trebuie sa respectii termenele de livrare si in plus sa participi la cat mai multe targuri internationale.
Revenirea noastra economica s-a bazat in primul rand pe clienti din Occident. Dar iata ca au aparut probleme si in Vest. Asa se face ca Romania are in trimestrul 2 o crestere mai mare decat partenerii traditionali de export: Germania si Franta.
Insa cererea de pe pietele externe pentru produsele romanesti este in scadere, asa ca autoritatile trebuie sa vina cu solutii care sa ne mentina pe crestere. Mai multe investitii in infrastructura, dar si atragerea banilor europeni, ne pot ajuta sa ramanem pe plus.
Vorbim in primul rand despre investitii serioase, cum ar fi, de pilda, constructia de autostrazi. In acest an trebuie sa terminam 2 tronsoane importante aflate in lucru: Timisoara - Arad si Bucuresti - Ploiesti.
Si investitiile straine ne pot ajuta, iar chinezii, de exemplu, au miliarde la dispozitie. In plus: "Acum este randul consumului intern sa fie motorul care sa duca economia noastra mai departe. Iar revenirea consumului intern tine mai mult de incredere. In acest moment romanii nu au incredere in economie, cu toate ca rezultatele sunt pozitive", a explicat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Din fericire, anul agricol foarte bun ne va ajuta sa atingem tinta de crestere economica de 1,5%, spun specialistii.
Contributia agriculturii la Produsul Intern Brut creste anul acesta cu 1 miliard de euro, pentru ca avem recolta serioasa la grau, porumb si floarea soarelui.