Francul elvetian a scazut la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani


Ultimul update: Vineri 13 Aprilie 2012 05:19
Data publicarii: Luni 15 August 2011 19:58
Categorie: Stiri Economice

Putin optimism din lumea finantelor. Francul elvetian a scazut la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, in raport cu euro si dolarul. In plus, bursele au deschis saptamana intr-o nota pozitiva.

Insa nervozitatea persista in asteptarea summitului Merkel - Sarkozy de marti, menit sa mai risipeasca din temerile legate de criza datoriei statelor.

Scaderea cursului francului elvetian s-a produs in urma zvonurilor potrivit carora Banca Nationala a Elvetiei ar fi hotarata sa intervina pentru a tempera aprecierea monedei.

In weekend, presa elvetiana scria despre posibilitatea stabilirii unei limite minime a cursului euro/franc, sub care nu poate cobora. Pentru romani asta inseamna ca francul nu va mai ajunge la 4 lei, decat daca euro se intareste foarte mult.

Bursele au deschis luni pe plus. Insa, avertiza un analist, sa nu ne lasam inselati, nervozitatea persita.

Dovada? Dupa ce a inceput incurajator, bursa de la Paris a revenit, temporar, pe rosu. A reactionat astfel dupa ce Berlinul a anuntat ca "nimic spectaculos" nu trebuie asteptat de la summitul franco-german de marti, o intrevedere in care pietele financiare isi pun, totusi, mari sperante.

"Ar urma sa asistam la o saptamana mai calma, in asteptarea raspunsurilor politice care ar trebui sa fie de bun augur", a spus Alain Crouzat, presedinte Montsegur Finance.

In special, raspunsuri care sa-i convinga pe investitori ca criza datoriilor de stat poate fi tinuta sub control.

Cancelarul Angela Merkel a anuntat ca pe ordinea de zi a summitului nu se va afla un subiect despre care se discuta aprins in lumea finantelor, si anume crearea de euro-obligatiuni.

In sfarsit, un pic de optimism vine si din Japonia. Economia japoneza ramane in recesiune, dupa cutremurul si cumplitul tsunami din 11 martie, insa scaderea din ultimul trimestru a fost mai mica decat prognozele.

Reforma speculei. Germania vrea sa interzica si ea, dupa Franta, tranzactiile speculative pe bursa
S-a ales praful de vedeta burselor. Povestea celui care a pierdut o avere intr-o saptamana
VIDEO PROTVPLUS.RO