Reforma speculei. Germania vrea sa interzica si ea, dupa Franta, tranzactiile speculative pe bursa
Avem nevoie de o reforma a burselor. O spun tot mai multi economisti, dupa cea mai proasta saptamana de pe pietele financiare din 2008 incoace.
In vizorul criticilor au intrat asa numitele "vanzari in lipsa", considerate vinovate pentru fluctuatiile extreme din ultimele zile. Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare le-a suspendat pentru 15 zile, in bursele din Franta, Italia, Spania si Belgia. Germania vrea insa ca masura sa devina permanenta si obligatorie, pe toate pietele continentului.
Decizia Parisului, de a restrictiona tranzactiile speculative, vine dupa zvonurile ca Franta ar putea pierde calificativul de Triplu A, iar marea sa banca Societe Generale nu ar avea suficiente lichiditati. Informatii nefondate au fost retrase chiar de catre cotidianul britanic care le-a publicat prima oara, dar efectele au fost devastatoare.
Problema e ca Franta inregistreaza o crestere economica zero.
Bursele asteapta intalnirea de saptamana viitoare, dintre presedintele Nicolas Sarkozy si cancelarul Angela Merkel. Amandoi vor sa interzica anumite tranzactii speculative, asa numitele "short selling".
Daca in Franta, situatia pare sa se fi calmat, presa internationala a gasit deja o noua victima - Austria, pe motiv ca bancile sale sunt prea expuse la criza statelor central si est europene. In special din cauza creditelor exotice, precum cele in franci elvetieni, intalnite si in Romania.
Valuta Tarii Cantoanelor a pierdut teren ieri, pentru prima oara intr-o saptamana, in fata dolarului si a monedei euro, iar Banca Nationala a Elvetiei nu exclude stabilirea unui curs fix franc-euro, printre masurile pe care le studiaza pentru a combate aprecierea acestei monede.
In plus, elvetienii ar putea fi platiti in euro, daca oficialii de la Berna vor considera ca aceasta este o solutie, pentru a evita intrarea in recesiune.