Taxă pe TOATE pungile, anunţată de Guvern. Casoletele ar putea fi interzise


Ultimul update: Miercuri 10 Iulie 2019 07:09
Data publicarii: Miercuri 10 Iulie 2019 07:09
Categorie: Stiri Economice

De luna viitoare, toate pungile subţiri, fie cele de la raioanele de legume şi fructe ale magazinelor, fie cele în care cumpărăm de la piaţă, vor fi taxate cu 15 bani bucata.

Anunţul a fost făcut de ministrul mediului, care spera astfel că oamenii vor fi descurajaţi să le mai folosească şi că vor veni la cumpărături cu plase de acasă. Noua taxă ar putea aduce la buget peste 700 de milioane de lei. Oficialii promit, ca în curând, vor elimina de pe piaţă toate produsele din plastic de tipul paharelor şi tacâmurilor, de unică folosinţă. Între timp, România reciclează doar 16% din deşeurile produse, de trei ori mai puţin faţă de media Uniunii Europene.

După ce au interzis fabricarea şi comercializarea pungilor de transport subţiri, cu mâner, de la 1 iulie 2019, autorităţile şi-au dat seama că pe piaţa sunt multe alte pungi fără mâner. De exemplu cele de la raioanele de fructe şi legume ale magazinelor. Aşa că vor acum să taxeze cu 15 bani - orice pungă.

Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului: "Se pune pe toate tipurile de plastic, indiferent de grosime sau de mărime. Nu se scumpeşte nimic pentru că plasa aceea vă veţi duce cu ea acasă şi vă veţi întoarce la magazin ca să puneţi în ea produsele cumpărate".

Casoletele şi caserolele ar putea fi interzise în magazine

 

În plus, oficialul a vorbit şi despre taxarea sau chiar interzicerea casoletelor şi caserolelor de la raioanele de brânzeturi, măsline, prăjituri. Cei care reciclează cu adevărat sunt încă puţini - doar 16% din toate deşeurile sunt recuperate şi refolosite, potrivit datelor oficiale.

Dan Petre, sociolog: "Consumatorul în relaţie cu statul sau cu marii actori, precum corporaţiile, este cumva într-o relaţie copil-părinte. Părintele, dacă este responsabil - părintele poate să fie responsabil sau mai puţin responabil - dacă este responsabil, dacă oferă exemple, dacă pune la dispoziţie locuri în care să se întâmple lucrul acesta, copilul, cu ghilimelele de rigoare, va face într-o măsură mai mare acest lucru. Apoi, ei îşi doresc să vadă consecinţă, să vadă întregul traseu"

Magazinele mari şi câteva asociaţii au făcut campanii prin care promovează reciclarea. Unele dau bani sau fructe şi legume la schimb pentru plasticul adus de clienţi. Sunt mulţi însă, care nu au încredere că statul poate gestiona situaţia.

"Şi dacă reciclez, tot gunoiul la sfârşit ajunge în acelaşi loc. A venit maşina de gunoi şi a luat gunoiul la grămadă, ce-am făcut cu asta?", spun oamenii.

Ce fac autorităţile? Aruncă pisica în curtea primăriilor. Cosmin Teodoru, director în Ministerul Mediului: "La un moment dat tot ce ţine de partea privată funcţionează până într-un punct - punctul în care ne lovim de autorităţile locale"

Până la reciclare şi la educarea oamenilor de rând, statul va încasa de lună viitoare câte 15 bani pentru fiecare din cele 5 miliarde de pungi produse sau vândute anual în România. Adică în jur de 750 de milioane de lei.

Interzise prin lege, pungile din plastic se găsesc în toate pieţele. Ce spun comercianţii
Interzise prin lege, pungile din plastic se găsesc în toate pieţele. Ce spun comercianţii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Soluția găsită de firmele de IT care se plâng de lipsa birourilor
Soluția găsită de firmele de IT care se plâng de lipsa birourilor
Motivul pentru care românii își sacrifică vacanța de vară. Ce fac cu banii
BNR: Prețul aurului, la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani
Eurostat: România, cel mai mare deficit guvernamental din UE în trimestrul I
Românii, campioni la scumpiri în UE. Inflația este dublă faţă de media Europei
Directorii români care primesc salarii mai mari decât Iohannis și Trump. Unde lucrează
primari, nemultumiti, buget, cheltuieli
Ceartă pentru bani. Primarii cer ca ajutoarele sociale să fie preluate în totalitate de stat
Reacția CSM cu privire la planul Guvernului de a taxa pensiile
Primarii s-au dus din nou peste Guvern. Spun că riscă falimentul
Băncile au concurență serioasă. Avantajele companiilor financiare care funcționează online
Lovitura dată de un român la o licitație ANAF. Cu cât a cumpărat un BMW X6
Vestea care le dă ”frezoane”. Asistații social au fost luați în vizor, în goana tăierilor