Interzise prin lege, pungile din plastic se găsesc în toate pieţele. Ce spun comercianţii
Pungile din plastic subţire şi foarte subţire, interzise prin lege de la 1 ianuarie, sunt încă folosite în pieţe şi unele magazine alimentare.
Sfârşesc apoi, aruncate la gunoi, pe marginea drumului sau în ape. Amenda pentru utilizarea lor este cuprinsă între 15 şi 25 de mii de lei, însă, oficialii nu au dat până acum sancţiuni.
Comercianţii spun ca şi clienţii care au încă de ales sunt de vină: preferă pungile din plastic pentru că cele din material bio-degradabil sunt scumpe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă
"- Sunt pungi biodegradabile?
- Nu!
- Ar trebui sa avem pungi biodegradabile?
- Pai dacă nu aduce nimeni.
- Aţi încercat să cumpăraţi?
- De unde? N-am găsit.
- Orice serviţi, serviţi în pungi de astea?
- Da, toată lumea."
Conform legii, folosirea pungilor din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, este interzisă de la 1 ianuarie 2019.
Nici nu ar mai fi trebuit introduse în ţară de acum un an. Şi totuşi exista importatori care le aduc de regulă din China şi distribuitori care le oferă comercianţilor din toată ţara.
Aceste sacose ar trebui înlocuite cu unele din material biodegradabil, inscripţionate corespunzător.
"Se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner/ Se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner."
"- Punga biodegradabilă aveti?
- Da, cel puţin aşa scrie pe pachet.
- Aici nu scrie nimic.
- Eu cumpăr la bax.
- De unde îmi dau seama că e biodegradabilă?
- Dar nu vă iau bani pe ea".
Anuntat că a fost filmat cu camera ascunsă, vânzătorul recunoaşte că are şi sacose etichetate ca biodegradabile, dar pentru acelea cere bani.
Un set de 500 de sacoșe din plastic subţire costă 15 lei, iar vânzătorii le oferă gratuit clienţilor, aşa că, în ciuda interdicţiei, le găsim peste tot.
Legea permite folosirea sacoselor din plastic gros, care pot fi reutilizate. Acestea sunt însă prea scumpe, spun comercianţii, la fel ca şi cele biodegradabile.
"Magazinele mari au contracte mari cu pungi, eu am încercat să cumpăr de la ele şi să aduc la clienții mei. Nu le convine clienţilor să dea banii pe ele", spune un comerciant.
Puţini clienţi au revenit la vechea sacoşa din cârpă, care poate fi spălată, împăturită şi pusă în buzunar.
Amenzile pentru comercializarea pungilor din plastic ajung până la 25.000 de lei, iar Garda de Mediu şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului sunt instituţiile cu atribuţii de control.
Potrivit ANPC până acum au fost făcute controale doar în Bucureşti în marile lanţuri de magazine, unde nu s-au constatat abateri.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, lege, amenzi, comercianti, ilegalitati, pungi de plastic,
Dată publicare:
02-07-2019 19:49