Țara în care s-au mutat mii de români ca să își deschidă afaceri, pentru că nu există birocrație


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 19:56
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 19:56
Categorie: Stiri Economice

Încurajaţi de un mediu de afaceri stabil şi fără birocrație, mulți români şi-au deschis afaceri în Slovacia.

Oficial, locuiesc aici peste 8.000 de conaționali, care lucrează în special în construcții și IT, ori și-au deschis restaurante, firme de transport sau afaceri imobiliare.

Au găsit în reprezentanții statului parteneri de încredere, care nu le pun bețe în roate, ci dimpotrivă, îi ajută!

Cu un cost relativ mic al forţei de muncă şi o aşezare geografică favorabilă, în inima Europei Centrale, Slovacia a înregistrat, în ultimii ani, una dintre cele mai puternice creşteri economice dintre statele Uniunii Europene.

Sute de companii străine şi-au deschis filiale în capitala Bratislava, atrase în principal de domeniul auto - care reprezintă peste 40% din industria ţării şi asigură locuri de muncă pentru 250.000 de oameni. Volkswagen, Peugeot-Citroen, Kia Motos şi Jaguar-Land Rover au fabrici în Slovacia, făcând din acest stat cel mai mare producător de automobile pe cap de locuitor din lume.

Cu un mediu economic prietenos, care nu pune frana afacerilor, Slovacia este văzută drept o oportunitate şi de unii investitori romani

Rudolf Haiduc s-a mutat în Bratislava în 1992, iar din 2005 cumpăra teren şi construieşte case pentru slovaci. La 30 de kilometri de capitala Slovaciei a ridicat până acum peste 150 de imobile.

În Slovacia, autorităţile le impun reguli stricte dezvolvatorilor imobiliari. Înainte să se apuce de construit, Rudolf Haiduc trebuie să amenajeze drumul până la case şi să aducă în zonă - pe banii lui - reţelele de apă şi canalizare. În schimb, autorizaţiile sunt eliberate rapid, fără birocraţie.

Rudolf Haiduc, dezvoltator imobiliar: "Aici, când ţine de acte şi de colaborare, noi putem să comunicăm online. Este şi mai ieftin şi mai repede cu instituţiile statului. Cei de la autorităţi nu au voie să ceară fel de fel de acte, dacă le găsesc pe internet sau dacă sunt emise de ei, nu are voie să te bâzâie cu adu-mi ăla, adu-mi ăla."

Pentru firmă de construictii a lui Rudolf Haiduc, au lucrat până acum 150 de muncitori romani. Ştefan Muha a devenit mâna lui dreaptă.

Ștefan Muha: Aci se bazează pe un anumit sistem, ca toate să meargă ok. Este o siguranţă mai mare, stabilitate. Şi dacă mergi undeva unde nu ţi-e ok cu actele, ştie să îţi zică frumos oricine că asta nu e bine, asta faci aşa şi când ai control, nu este intenţia "acum fac control la tine să îţi dau amendă.

În Bratislava se află şi Florin Toma. După mai mulţi ani lucraţi pe vase de croazieră, acum aproape un deceniu, s-a stabilit aici împreună cu soţia şi şi-au deschis o cafenea.

Florin Toma, proprietar cafenea: A început ca un vis. Mergeam cu fi-miu pe aici, prin zonă, iar ei au foarte multe cârciumi. Cârciumi de genul, unde se serveşte bere, se uită la hochei şi nu îmi plăcea genul ăsta că era foarte zgomotos. "Bă, vreu şi eu ceva mai altfel" şi aşa mi-a venit ideea."

Şi în această industrie, slovacii au reguli stricte. Înainte să deschidă afacerea, Florin Toma a trebuit să scrie în detaliu ce vrea să facă şi abia după ce a primit avizele de la Primărie, s-a apucat de amenajat şi construit.

Florin Toma: Barul respectiv a trebuit să ţi-l desenezi şi există riscul ca în momentul în care te apuci să îl faci, îl termini şi te duci cu el la departamentul de igienă să îţi zică: "stai un pic, că nu ai pus chiuveta cum trebuie, frigiderul ar trebui să fie în altă parte". Aşa că efectiv ne-am dus înainte cu planul, le-am arătat totul unde este şi au spus "ok, e bine aşa cum este". Mi se pare că a mai trebuit să adaug eu o chiuvetă sau ceva de genul, îţi oferă deschidere."

Felul în care autorităţile se poartă cu investitorii a determinat-o şi pe Cornelia Strava să se mute în Bratislava. Românca are acolo o firmă de transport.

Cornelia Strava, proprietar firmă de transport: Un control la o firmă de transport este anunţat din timp, te controlează să le ai pe toate în ordine, actele să fie avlabile. Dacă sunt expirate anumite certificate, nu ar veni să te inunde cu amenzi, nu ăsta e scopul. Vor să evolueze, să meargă lucrurile, firmele să crească aici, să se dezvolte. Sunt foarte multe multinaţionale, foarte mulţi oameni care lucrează aici, e benefic pentru ei.

Aceste avantaje vin însă şi cu un cost.

Dusan Roskos, proprietar restaurant: Dările sunt mari, e un TVA de 20%. Ai dările de 19%, până în 21. Plus casa de asigurări de sănătate. Din 100 de euro aici încasaţi, 56 mi-i ia statul slovac.

În Slovacia, rata şomajului a ajuns anul trecut la 6,2% - un minim istoric - iar economiştii estimează că va scădea până la 5,7% anul acesta.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47