Tanasescu: Fiscul si institutiile de control au rol de japca, fara a spune ce trebuie indreptat


Ultimul update: Joi 27 Septembrie 2012 05:23
Data publicarii: Vineri 04 Noiembrie 2011 14:13
Categorie: Stiri Economice

Declaratia, putin spus dura, n-a fost spusa cu naduf de vreun patron sofocat de impozite, ci chiar de specialistii FMI.

Pana si ei se minuneaza ca aici institutiile de control ajung chiar sa distruga mediul de afaceri, in loc sa combata evaziunea fiscala si sa-i ajute pe micii intreprinzatori.

In Romania, o firma trece anual printr-un val de controale de la Protectia Consumatorilor, Inspectia muncii, Protetia muncii, Serviciul de Inspectie Comerciala, Garda Financiara, Autoritatea Sanitar Veterinara sau Garda de Mediu. In 99% din cazuri fiecare vizita se incheie cu o amenda.

"Administratia fiscala si in general toate instutiile de control au rol de japca. Au rol de a se duce, de a controla si de a da o amenda, fara sa spuna ceea ce trebuie indreptat ce s-a gresit", a spus Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

In traducere libera, miile de inspectori prefera sa caute nod in papura. Si nici nu se obosesc, daca ne gandim ca in Romania sunt in vigoare 345 de taxe si impozite. De unele va veti lovi doar o data sau de doua ori in viata. Altele ar trebui achitate luna de luna. Si sa vrei, e aproape imposibil sa respecti toate legile.

"Schimbati-va atitudinea fiti proactivi si incercati sa indrumuati business-ul in Romania si nu sa-l distrugeti", este recomandarea lui Mihai Tanasescu.

Numai in 2010, procurorii DNA au trimis in judecata 18 comisari de Garda Financiara, patru de la Garda de Mediu, un secretar de stat din Ministerul Finantelor si 13 angajati din directiile judetene de finante. Anul acesta, seful OPC Brasov a fost prins in flagrant luand mita, la fel si fosta sefa de la Inspectia Muncii Timis, in timp ce unul dintre directorii de la Fisc este cercetat de ANI pentru ca nu-si poate justifica averea.

In timp ce functionarii jecmanesc firmele mici, cei care dau tunuri nu sunt tulburati de nimeni. Asa ca evaziunea creste ca un bulgare, fiind estimata la 12 miliarde de euro pe an, un record in Europa. Fiscul roman colecteaza mai putini bani la buget decat Fiscul bulgar.

"In Bulgaria, spre exemplu, cu taxe mai mici in buget, colecteaza mai mult decat noi. Ei au in loc de 16% cota unica, 10% , in loc de 24% TVA, ei au 20% , noi avem CAS 40%, ei au 30%", a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Daca evaziunea fiscala ar fi redusa macar cu o treime, aceasta suma ar putea rezolva problema deficitului din bugetul de pensii.

Iata cateva dintre declaratiile facute de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu:

- Tinerii educati fac ca somajul sa fie cel mai ridicat. Somajul in lumea aceasta e focalizat in jurul tanarului cu scoala, care a iesit de pe bancile unui institut si nu poate sa acceada pe piata muncii

- Solutia se afla la nivelul sistemului educational, unde studiile pentru genertia tanara trebuie adaptate cerintelor de pe piata muncii.

- Este din pacate o concluzie a zilelor noastre. Patura tanara este cea mai frustrata (…). In momentul unei crize puternice este cea mai dezavantajata

- Administratia fiscala nu joaca rol de indrumator, au rol de japca, au rol de a se duce, a controla si de a da o amenda, fara a spune unde s-a gresit, ceea ce se poate face. Pana nu schimbam un tip de mentalitate vizavi de contribuabilul corect, iar echipele de control vin tot la ei, avem o problema

- Mesajul meu este de a incuraja business-ul in Romania, nu sa il distrugeti

- O guvernanta la nivelul UE nu poate fi atinsa decat prin disciplina fiscala si un cadru mai robust

- Cred ca este momentul ca societatea romaneasca de defineasca clar unde se indreapta

Tanasescu, despre bugetul din 2012:A face risipa nu inseamna decat sa distrugi viitorul acestei tari
Tanasescu: Exporturile si agricultura vor incetini in 2012, greutatea in PIB se va muta pe consum
Tanasescu: Diminuarea cotei unice la 12% nu a fost discutata cu FMI
VIDEO PROTVPLUS.RO