Calcul: cat ar scadea salariul mediu in Romania, daca ar creste cota unica

×
Codul embed a fost copiat

Principalele partide de la guvernare au reactionat rapid dupa ce, in presa, a aparut informatia ca USL discuta despre o posibila crestere a cotei unice. Stirile ProTV a calculat cat ar pierde un roman la un salariu mediu daca s-ar aplica aceasta masura.

Cresterea cotei unice de la 16 la 22% ar insemna ca in cazul unui salariu net de 1600 de lei, impozitul creste cu peste 100 de lei. Cu alte cuvinte, venitul ar putea sa scada sub 1500 lei. Patronul ar putea sa compenseze prin marirea salariului, dar asta inseamna sa piarda din profit.

O reducere TVA la 22% inseamna o scadere de pret la raft de 1,61%.

Conform datelor oficiale, castigul salarial mediu BRUT in luna august 2013 a fost de 2219 lei.

De asemenea, castigul salarial mediu net in luna august 2013 a fost de 1604 lei.

Citește și
Daniel Constantin
Daniel Constantin: Reducerea TVA la carne va fi facuta, probabil, anul viitor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Astfel, la un impozit de 20% salariatul ar pierde 71 de lei, in timp ce la o varianta de 22% diferenta ar fi de 106 lei.

Impozitarea:

⇒ Salariu brut: 2219 lei
⇒ Salariu net: 1573 lei
⇒ IMPOZIT 16%: 280 lei

-►IMPOZIT 20%: 351 lei (+71 lei)
-►IMPOZIT 22%: 386 lei (+ 106 lei)

Venit BUGETAR suplimentar din impozit SALARII:

IMPOZIT 20%: 3,73 mld. lei
IMPOZIT 22%: 5,57 mld. lei

Venit BUGETAR suplimentar din impozit PROFIT:

Impozit 20%: + 3 mld.lei/an
Impozit 22%: + 4,5 mld lei/an

 

Nimeni nu-si asuma, deocamdata, ideea modificarii cotei unice si a TVA-ului

Cota unica de 22% si TVA mai mic cu 2%. Iata o varianta discutata in USL, pentru a creste incasarile statului, aflate in cadere libera. Insa liberalii nici nu vor sa auda despre aceasta masura si anunta ca impozitele nu se vor modifica pana in 2016. Si premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, spune ca nu se va mari cota unica, desi recunoaste ca bugetul sta mai prost decat spera.

Presedintele liberalilor, Crin Antonescu, spune ca nu mai stie cine a lansat ideea de a crestere a cotei unice: "Nu imi aduc aminte, dar trebuie sa fi fost ori domnul Ponta ori domnul Chitoiu. O discutie informala, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai sa incepem sa discutam si despre buget, pentru ca avem niste probleme, hai sa vedem cum le rezolvam».

Premierul neaga insa intentia de a mari impozitul de 16% la 22, chiar daca bugetul are probleme: "Anul acesta avem un grad de colectare mai mic decat cel previzionat, mai pe romaneste avem mai putini bani decat credeam la buget ... S-au discutat diverse scenarii, nu mi-au fost prezentate inca rezultatul acestor scenarii."

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri: "Cred ca, inainte de modificarea cotei unice, mai avem multe de modificat in sensul cresterilor incepand de la redevente, taxarea poluarii mediului. Pentru mediul de afaceri din Romania, in mod cert cota unica a reprezentat elementul de atractivitate la momentul respectiv."

Se pare ca ideea cresterii cotei unice a aparut din dorinta de a reduce TVA-ul de 24%, care este printre cele mai mari din Europa.

In prezent, 13 din 28 de tari ale UE au TVA de 20 sau 21. Pentru a reduce TVA-ul, Romania trebuie sa sacrifice unul dintre putinele sale avantaje economice, cota unica de 16%, pe care ar trebui sa o urce la 22%.

Ministrul de Finante se opune cresterii cotei unice, desi i-ar aduce peste 10 miliarde de lei la buget: "Cota unica de 16% asumata si aprobata in programul de guvernare nu se modifica in perioada 2013 - 2016."

Discutiile despre bugetul pentru 2014 vor incepe in sedinta de guvern de vineri.

"Intepaturi" in USL din cauza cotei unice

Dupa ce ministrul Finantelor Daniel Chitou a trimis un comunicat in care a anuntat ca PNL se opune unei eventuale cresteri a TVA-ului, vicepremierul Liviu Dragnea n-a ratat ocazia sa-l "intepe" pe colegul sau din alianta.

Dragnea l-a ironizat pe Chitoiu, aratand ca, din cate isi aduce aminte, acesta "era" ministru si ca, impreuna cu ANAF, se ocupa de colectarea veniturilor si nu de a spune ca nu e de acord cu o masura care nici macar nu a fost propusa.

"Ce pot sa spun? Din cate imi aduc eu aminte, cel putin pana sa vin aici la aceasta manifestare serioasa, domnul Daniel Chitoiu era ministrul Finantelor".

"Si ministrul Finantelor publice, impreuna cu ANAF, se ocupa de nivelul de colectare a veniturilor si cred ca de acolo ar trebuie sa vina, cred ca de la Ministerul de Finante ar trebui sa vina alt tip de comunicat, nu ca nu este acord cu nu stiu ce masura care de fapt nu a fost propunsa, ci sa vina propuneri de masuri pentru imbunatatirea nivelului de colectare a veniturilor care ne poate ajuta la dezvoltare", a adaugat Dragnea.

Intrebat daca apreciaza ca, prin acest comunicat, liberalii sau incercat sa se pozitioneze fata de masura cresterii cotei unice dinainte de a fi propusa, Dragnea a raspuns negativ.

Pe de alta parte, vicepremierul a declarat ca nivelul incasarilor este, in acest moment, sub cel prognozat, aratand ca se simte nevoia ca veniturile bugetare sa fie mai mari in 2014 si ca premierul Ponta si PSD asteapta propuneri in acest sens de la Ministerul de Finante, condus de Daniel Chitoiu.

Intrebat daca se simte in acest moment o nevoie ca veniturile bugetare de anul viitor sa fie mai mari, respectiv sa fie aduse mai multe venituri la buget, Dragnea a raspuns: "Cam da. Pentru ca nivelul de incasari, totusi, anul asta, nu este la nivelul celui prognozat, al celui sperat".

"Si noi asteptam cu foarte mare interes de la Ministerul Finantelor Publice sa vina cu propuneri, cu analize - de ce nivelul de incasari nu a fost atat de bun - si cu niste propuneri serioase de ridicare a gradului de colectare. De acolo asteptam si noi cu interes, si primul-ministru, si noi, ceilalti din Guvern, si ca si partid, ca PSD, asteptam de acolo din zona aia sa ne spuna cum se maresc veniturile pentru ca este o zona asumata din partea aia", a adaugat Dragnea.

Chitoiu: PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%

PNL "nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", declara vicepremierul liberal Daniel Chitoiu, potrivit unui comunicat de presa transmis joi de formatiunea politica.

"In urma speculatiilor aparute in presa care privesc marirea cotei unice de la 16% la 22% si reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul National Liberal face urmatoarele clarificari: La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, in perspectiva constructiei bugetului pe 2014, in ceea ce priveste cresterea veniturilor.

Masurile invocate nu sunt cuprinse in prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", se arata in comunicatul de presa transmis de PNL, semnat de Daniel Chitoiu, vicepresedinte al formatiunii politice si ministru al Finantelor.

Dragnea, despre cresterea cotei la 22%: O frantura din discutia USL a fost data pe surse, erau simulari

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, referindu-se la informatiile privind cresterea cotei unice la 22%, ca "o frantura" din discutia USL privind propunerile de crestere a veniturilor la buget a fost data pe surse, el aratand ca era vorba de simulari facute de specialisti.

"Nu am discutat in interiorul USL despre crestera cotei unice de la 16% la 22% sau reducerea TVA la 22%, ca am auzit si eu stirea aseara. A fost o discutie in USL, la plecare, o discutie la care nu eram foarte atent, eram pe picior de plecare toti, in care se vorbea la un moment dat de niste simulari pe care anumiti specialisti le facusera, simulari, propuneri prin care ar putea creste veniturile bugetare", a spus Dragnea.

"De ce aceasta frantura dintr-o discutie, ma rog, la plecare, la incheierea USL, care nu a fost pe ordinea de zi, nu a fost o propunere venita de la cineva anume a fost scoasa si data pe surse, ma rog, nu discut", a adaugat vicepremierul.

El a precizat ca nu exista in acest moment variante in lucru la care in mod oficial Ministerul de Finante sa fie implicat.

"Deci nu exista asa ceva. Daca ar fi fost asa ceva, era o propunere pe care o facea premierul, o prezenta in USL, o prezenta opiniei pblice, prezenta variantele, de asta spun", a adaugat Dragnea.

Intrebat ce masuri are USL in vedere pentru cresterea veniturilor bugetare anul viitor, Dragnea a spus ca acestea vor fi prezentate de premierul Victor Ponta.

"Inainte de prezentarea proiectului de lege privind bugetul de stat, toate aceste masuri vor fi prezentate de premier, de ministrul de Finante si de ministrul Bugetului. Sa discutam acum de eventuale posibilitati si ipoteze ar fi cea mai mare greseala. Aceste propuneri se fac atunci cand ai finalizat o analiza", a spus Dragnea.

Surse oficiale: Cresterea cotei unice este necesara pentru salarii si pensii majorate, fara deficit mare

Surse oficiale citate de Mediafax afirma ca o crestere a cotei unice ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetar mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

Cu toate acestea, autoritatile au un program de baza pentru anul viitor care nu prespune majorari de taxe, daca va fi acceptata de Comisia Europeana o rectificare bugetara pe ultimul trimestru ce incorporeaza o crestere economica de 2,2% pe acest an si de aplicarea clauzei de investitii pentru 2014.

Comisia Europeana discuta in prezent introducerea unei reguli care sa permita depasirea tintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investitiilor de cofinantare a programelor sustinute din fonduri UE pentru statele aflate in conditii dificile si fara a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de stat, pentru ca presupune rambursari de TVA.

Solutia pentru incasari mai mari in 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din cresterea agregata interna atat din investitiile publice, inclusiv programe UE, cat si din consumul sectorului privat.

"In acest moment finalizam rectificarea bugetara si speram sa fie adoptatã in sedinta de saptamana viitoare (...) Pentru 2014, inainte de a stabili daca este nevoie de masuri fiscale, se pleaca de la niste variabile care n-au fost inca negociate, respectiv crestere economica, inflatie si deficit. Cand batem in cuie rectificarea, stim baza de pornire, stim nivelul deficitului, si de la acest moment se pot bate in cuie si acei indicatori pentru 2014.

Apoi vad daca am spatiu fiscal. Scenariul nostru de baza pleaca de la aplicarea clauzei de investitii, in asa fel incat sa nu pericliteze incadrarea in pragul de deficit de 3% din PIB (...) Discutiile sunt inca preliminare, deci este prematur sa pui in discutie orice masura fiscala daca nu ai baza de pornire", a declarat Liviu Voinea.

Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Discutia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul sedintei USL de vineri cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA, sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seara ca a existat o discutie la nivelul USL despre cresterea cotei unice, dar una "informala" si "ipotetica", mentionand ca nu a fost avansata insa ca propunere din partea PSD sau a PNL si nimeni nu a sustinut-o.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar si o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cota unica si 22% TVA ar acoperi doar pensiile si salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.

Comparativ cu bugetul rectificat in vara, executia la septembrie a adus un minus la veniturile bugetare (excluzand fondurile UE) de 2,5 miliarde lei, dupa ce la rectificare au fost taiate 3,5 milliarde lei.

Din cele 2,5 miliarde lei minus pe ultimele doua luni, aproape 40% reprezinta venituri nerealizate din impozitul pe profit al BNR, estimat la circa 1 miliard de lei si nearealizat.

Cu toate acestea, Ministerul Finantelor s-a incadrat semnificativ sub nivelul deficitului convenit cu FMI pentru finele lunii septembrie (9,1 miliarde lei), iar peste doua zile va raporta un defici de 8,5-8,7 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca este posibila majorarea fondului de salarii din sistemul public cu pana la 4% in 2014, urmand sa se decida daca din acesti bani vor fi marite salariile cele mai mici din administratia publica sau va fi acoperit impactul negativ al reducerii CAS.

Premierul a mai spus ca "nu s-a taiat nicio pensie" si ca exista resurse bugetare pentru indexarea acestora cu un procent care va depasi rata inflatiei pe anul in curs.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Surse Mediafax: Liderii USL au discutat despre cresterea cotei unice si scaderea TVA pentru 2014
Surse Mediafax: Liderii USL au discutat despre cresterea cotei unice si scaderea TVA pentru 2014

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a Uniunii despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Daniel Constantin: Reducerea TVA la carne va fi facuta, probabil, anul viitor
Daniel Constantin: Reducerea TVA la carne va fi facuta, probabil, anul viitor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

Primul efect al reducerii TVA-ului la paine. Cu cat au scazut preturile de consum in septembrie
Primul efect al reducerii TVA-ului la paine. Cu cat au scazut preturile de consum in septembrie

Preturile de consum au scazut cu 0,6% in septembrie fata de lua anterioara, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%, potrivit datelor anuntate joi de INS.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).