Crin Antonescu: Nimeni din USL nu a venit sa spuna "Eu doresc sa maresc cota unica"


Ultimul update: Duminica 27 Octombrie 2013 00:32
Data publicarii: Joi 24 Octombrie 2013 15:07
Categorie: Stiri Politice
Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Slatina, ca nimeni in USL nu a venit cu propunerea majorarii cotei unice, dar ca a existat o discutie preliminara, cea de fond urmand a se desfasura saptamana viitoare.

"Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alti colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu aceasta propunere, sa marim cota unica. Nu. A fost pur si simplu o discutie preliminara, discutia pe fond va urma saptamana viitoare, probabil, sau va incepe la sfarsitul acestei saptamani, in perspectiva constructiei bugetare", a comentat Antonescu.

El a precizat ca "s-a discutat despre mai multe variante", avand in vedere ca exista o problema, ca in fiecare an, la constuctia bugetulului, care este insuficient si existand in continuare cheltuieli publice care se justifica, de genul sanatatii, educatiei sau ordinea publica.

"Nimeni nu a venit sa spuna: Eu doresc sa maresc cota unica, pentru ca angajamentul de a pastra la 16% este un angajament comun, nu doar al PNL", a mai spus liderul liberal.

Antonescu a tinut sa precizeze ca a fost doar "o discutie informala, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai sa incepem sa discutam si despre buget, pentru ca avem niste probleme, hai sa vedem cum le rezolvam». Nu a fost o discutie pe agenda USL", a spus el.

Intrebat cine a deschis aceasta discutie privind majorarea cotei unice, Crin Antonescu a raspuns: "Nu imi aduc aminte, dar trebuie sa fi fost ori domnul Ponta ori domnul Chitoiu. Nu imi mai aduc aminte. Spun ca unul dintre cei doi, pentru ca primul-ministru si ministrul Finantelor duc grija, inainte de toate, a constructiei bugetare. (..) Noi nu avem niciun fel de ezitare in a spune ca nu luam in calcul o asemenea varianta".

Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX ca liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a coalitiei guvernamentale despre varianta reducerii TVA si cresterii cotei unice in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Discutia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul sedintei USL de vineri, cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16 la suta, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24 la suta. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22 la suta pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seara ca a existat o discutie la nivelul USL despre cresterea cotei unice, dar una "informala" si "ipotetica", mentionand ca nu a fost avansata insa ca propunere din partea PSD sau a PNL si nimeni nu a sustinut-o.

Sursa: Mediafax

Calcul: cat ar scadea salariul mediu in Romania, daca ar creste cota unica
Surse Mediafax: Liderii USL au discutat despre cresterea cotei unice si scaderea TVA pentru 2014
Ponta anunta, la Berlin, ca va mentine cota unica de 16% pe parcursul celor patru ani de guvernare
VIDEO PROTVPLUS.RO