Super-planul care ar urma sa salveze nu doar Grecia, ci intreaga Europa. Vezi care sunt cei 3 pasi
Grecii au inceput o saptamana cruciala, in care finantatorii vor decide daca le administreaza o noua perfuzie vitala, de 8 miliarde de euro. Bancherii vorbesc tot mai pe sleau de un faliment inevitabil al Greciei.
Asta daca nu cumva liderii europeni vor decide in al 12-lea ceas sa dea dovada de solidaritate.
Incurajator este ca BBC si Wall Street Journal au detaliat luni directiile unui plan de salvare a intregii zone euro, discutat deocamdata in culise.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intre timp, la Atena, spiritele s-au inflamat din nou, iar televiziunea publica si-a intrerupt brusc emisia, dupa ce studentii au navalit in studio.
Furiosi ca n-au fost lasati sa ajunga la Parlament, ca sa demonstreze impotriva masurilor de austeritate, studentii greci au reusit sa ajunga in studioul televiziunii publice si sa tulbure o emisiune in direct.
In acest timp, in culise se discuta frenetic de un nou super-plan, care ar urma sa-i salveze nu doar pe greci, ci si intreaga Europa. In primul rand, jumatate din datoria Greciei s-ar putea sterge cu buretele, pentru ca Atena sa-si poata plati cealalta jumatate, evitand falimentul.
Apoi, fondul european de stabilitate va spori de la 440 de miliarde la 2 trilioane de euro. Asta ar permite ajutarea tarilor mari, ca Spania si Italia.
In al treilea rand, marile banci europene vor fi recapitalizate, pentru a linisti temerile burselor fata de o lipsa masiva de lichiditati. Potrivit celor de la Wall Street Journal, doar Berlinul ar putea injecta 127 de miliarde de euro, pentru a consolida primele zece banci din Germania.
Ramane insa de vazut daca liderii europeni chiar vor trece la fapte.
Pe de alta parte, austeritatea de care se tot vorbeste de 2 ani nu intruneste deloc consensul economistilor. Ba mai rau, in opinia unor voci cu greutate, austeritatea ar fi medicamentul contraindicat.
Un lucru e sigur: solidaritatea este cruciala. Intr-o lume globalizata ca a noastra, soarta fiecarei tari depinde de a tuturor celorlalte.
In incercarea de a explica simplu si convingator criza, corespondentul de la Bruxelles al postului BBC a comparat situatia actuala cu un spectacol de circ. La fel ca in arena in care se succed numerele de dresura si acrobatiile, nimeni nu e la adapost de riscuri, tarile europene sunt prinse intr-o spirala periculoasa, iar soarta monedei unice este tot mai fragila. Zona euro s-a dovedit un proiect in care legi de baza ale economiei au fost nesocotite. Iar acum reactiile pietelor arunca in aer toate certitudinile din trecut.
De voie - de nevoie, tarile mari si tarile mici trebuie sa se ajute. Nu de alta, dar a lasa moneda euro in voia sortii s-ar putea dovedi mult mai costisitor decat a baga mana in buzunar pentru salvarea ei. Si daca liderii europeni vor mai taragana mult deciziile, creste riscul sa se termine cu lacrimi, pentru toata lumea.