Studiu. Romania, pe locul 33 din 42 in Europa la capitolul putere de cumparare. Cele mai prospere judete

Ultimul update: Sambata 21 Ianuarie 2017 05:00
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 18:38
Categorie: Financiar

 Suntem pe locul 33 din 42 in Europa la capitolul putere de cumparare, potrivit unui studiu GFK.

 Si asta desi venitul mediu disponibil pe cap de locuitor a crescut in tara noastra cu aproape 12% si a depasit pentru prima data pragul de 4000 de euro pe an. Exista insa diferente mari intre judete.

Studiul GFK a luat in considerare venitul mediu anual dupa plata impozitelor si contributiilor sociale. Rezultatele arata ca doar in Bucuresti venitul disponibil a depasit 6000 de euro pe cap de locuitor, cu 50% peste media nationala. In topul veniturilor urmeaza judetele Timis, Cluj si Ilfov, cu peste 4900 de euro pe cap de locuitor, urmate de Brasov, Constanta, Sibiu si Arad. Cea mai mica valoare se inregistreaza in Vaslui, de putin peste 3000 de euro.

Daca incercam sa ne comparam cu alte tari, putem spune ca bucurestenii au o putere de cumparare similara Poloniei, care ocupa locul 29 in europa, clujenii una similara Turciei, aflata pe locul 31, iar locuitorii judetului Vaslui sunt la un nivel similar sarbilor, care ocupa locul 35.

O privire de ansamblu asupra Europei ne arata ca cele mai mici venituri disponibile s-au inregistrat anul trecut in sudul si estul continentului, la coada clasamntului fiind Belarus, Republica Moldova si Ucraina. Harta ne arata ca cele mai mari venituri disponibile se inregistreaza in vestul si nordul continentului.

Care sunt tarile cu cei mai instariti locuitori? Norvegia este pe locul 4, cu peste 27 de mii de euro pe locuitor, Luxemburg pe 3 cu peste 30 de mii de euro, iar Elvetia, cu peste 42 de mii de euro, ocupa locul al doilea. Insa si elvetienii sunt depasiti de departe de locuitorii Liechtenstein, care au avut un venit disponibil de peste 63 de mii de euro. Ar fi bine sa aveti acolo un unchi sau o matusa, dar sansele sunt mici, pentru ca Liechtensteinul are o populatie de putin peste 37 de mii de locuitori.

In premiera dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3000 de lei. Pe ce cheltuim cel mai mult
In premiera dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3000 de lei. Pe ce cheltuim cel mai mult
VIDEO PROTVPLUS.RO
bacsis, restaurant, clienti, personal, bani, salariu
Bacșișul pierde teren în fața plății cu cardul. Cum îl putem lăsa când plătim electronic
"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Eugen Teodorovici
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni