Studiu. Romania, pe locul 33 din 42 in Europa la capitolul putere de cumparare. Cele mai prospere judete
Suntem pe locul 33 din 42 in Europa la capitolul putere de cumparare, potrivit unui studiu GFK.
Si asta desi venitul mediu disponibil pe cap de locuitor a crescut in tara noastra cu aproape 12% si a depasit pentru prima data pragul de 4000 de euro pe an. Exista insa diferente mari intre judete.
Studiul GFK a luat in considerare venitul mediu anual dupa plata impozitelor si contributiilor sociale. Rezultatele arata ca doar in Bucuresti venitul disponibil a depasit 6000 de euro pe cap de locuitor, cu 50% peste media nationala. In topul veniturilor urmeaza judetele Timis, Cluj si Ilfov, cu peste 4900 de euro pe cap de locuitor, urmate de Brasov, Constanta, Sibiu si Arad. Cea mai mica valoare se inregistreaza in Vaslui, de putin peste 3000 de euro.
Daca incercam sa ne comparam cu alte tari, putem spune ca bucurestenii au o putere de cumparare similara Poloniei, care ocupa locul 29 in europa, clujenii una similara Turciei, aflata pe locul 31, iar locuitorii judetului Vaslui sunt la un nivel similar sarbilor, care ocupa locul 35.
O privire de ansamblu asupra Europei ne arata ca cele mai mici venituri disponibile s-au inregistrat anul trecut in sudul si estul continentului, la coada clasamntului fiind Belarus, Republica Moldova si Ucraina. Harta ne arata ca cele mai mari venituri disponibile se inregistreaza in vestul si nordul continentului.
Care sunt tarile cu cei mai instariti locuitori? Norvegia este pe locul 4, cu peste 27 de mii de euro pe locuitor, Luxemburg pe 3 cu peste 30 de mii de euro, iar Elvetia, cu peste 42 de mii de euro, ocupa locul al doilea. Insa si elvetienii sunt depasiti de departe de locuitorii Liechtenstein, care au avut un venit disponibil de peste 63 de mii de euro. Ar fi bine sa aveti acolo un unchi sau o matusa, dar sansele sunt mici, pentru ca Liechtensteinul are o populatie de putin peste 37 de mii de locuitori.