In premiera dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3000 de lei. Pe ce cheltuim cel mai mult
Pentru prima data dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3.000 de lei. Vorbim despre nivelul comunicat de Statistica pentru luna noiembrie 2016.
Cel mai mult au crescut lefurile din invatamant, administratie si sanatate, insa cele mai mari salarii raman tot in IT, industria extractiva, asigurari si energie. Interesant este ca statistic se duc mai putini bani pe mancare, dar cheltuim mai mult pe haine, amenajarea casei si facturile de telefon si internet.
Din noiembrie 2015 si pana in noiembrie 2016 salariul mediu brut a crescut cu peste 300 de lei. Vedem o traiectorie liniara, cu aceste suisuri datorate primelor de Craciun si Paste. In medie, omul ramane in mana, dupa ce plateste contributiile la pensii, somaj, sanatate si impozitul pe venit, cu 2172 de lei. In realitate asadar, venitul a crescut cu doar 250 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totusi, pe ultimele luni a fost o majorare sustinuta. Sa ne uitam la topul acestor cresteri pe domenii: invatamantul e campion cu peste 24%, administratia cu un plus de 16%, sanatatea - 15%, am putea spune ca e cot la cot cu IT-ul, dar doar la procent de crestere, nu si la nivelul sumei - Salariul mediu din IT e cat doua salarii in sanatate. Mai ales acestea, dar si cresterile din constructii si comert (unde lucreaza multi oameni pe salariul minim pe economie) sunt influentate de cresterile salariale din anul electoral 2016. Ele se vor vedea si anul acesta destul de tare.
Am zis ca ramanem cu 2172 de lei in mana, daca suntem un salariat mediu. Pe ce dam banii acestia? Cei mai multi pe mancare, dar procentul scade fata de 2014 cu vreo 4 puncte. Reducerea TVA la alimente ar putea fi raspunsul. Avem totusi o crestere pe haine, inca una pe mobila si amenajari. Investim serios si in comunicare, abonamente de telefonie sau internet - dam peste 90 de lei luna de luna. Din pacate vedeti dunga aceea galbena, subtire, este educatia pentru care dam doar 5 lei pe luna. Cert e ca totalul cheltuielilor e de peste 1830 de lei, asa ca 340 de lei raman pentru economii, cel putin teoretic.