In premiera dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3000 de lei. Pe ce cheltuim cel mai mult

Ultimul update: Joi 19 Ianuarie 2017 07:29
Data publicarii: Luni 16 Ianuarie 2017 17:52
Categorie: Financiar

Pentru prima data dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3.000 de lei. Vorbim despre nivelul comunicat de Statistica pentru luna noiembrie 2016.

Cel mai mult au crescut lefurile din invatamant, administratie si sanatate, insa cele mai mari salarii raman tot in IT, industria extractiva, asigurari si energie. Interesant este ca statistic se duc mai putini bani pe mancare, dar cheltuim mai mult pe haine, amenajarea casei si facturile de telefon si internet.

Din noiembrie 2015 si pana in noiembrie 2016 salariul mediu brut a crescut cu peste 300 de lei. Vedem o traiectorie liniara, cu aceste suisuri datorate primelor de Craciun si Paste. In medie, omul ramane in mana, dupa ce plateste contributiile la pensii, somaj, sanatate si impozitul pe venit, cu 2172 de lei. In realitate asadar, venitul a crescut cu doar 250 de lei.

Totusi, pe ultimele luni a fost o majorare sustinuta. Sa ne uitam la topul acestor cresteri pe domenii: invatamantul e campion cu peste 24%, administratia cu un plus de 16%, sanatatea - 15%, am putea spune ca e cot la cot cu IT-ul, dar doar la procent de crestere, nu si la nivelul sumei - Salariul mediu din IT e cat doua salarii in sanatate. Mai ales acestea, dar si cresterile din constructii si comert (unde lucreaza multi oameni pe salariul minim pe economie) sunt influentate de cresterile salariale din anul electoral 2016. Ele se vor vedea si anul acesta destul de tare.

Am zis ca ramanem cu 2172 de lei in mana, daca suntem un salariat mediu. Pe ce dam banii acestia? Cei mai multi pe mancare, dar procentul scade fata de 2014 cu vreo 4 puncte. Reducerea TVA la alimente ar putea fi raspunsul. Avem totusi o crestere pe haine, inca una pe mobila si amenajari. Investim serios si in comunicare, abonamente de telefonie sau internet - dam peste 90 de lei luna de luna. Din pacate vedeti dunga aceea galbena, subtire, este educatia pentru care dam doar 5 lei pe luna. Cert e ca totalul cheltuielilor e de peste 1830 de lei, asa ca 340 de lei raman pentru economii, cel putin teoretic.

Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
VIDEO PROTVPLUS.RO
bacsis, restaurant, clienti, personal, bani, salariu
Bacșișul pierde teren în fața plății cu cardul. Cum îl putem lăsa când plătim electronic
"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Eugen Teodorovici
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni