In premiera dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3000 de lei. Pe ce cheltuim cel mai mult

Ultimul update: Joi 19 Ianuarie 2017 07:29
Data publicarii: Luni 16 Ianuarie 2017 17:52
Categorie: Financiar

Pentru prima data dupa Revolutie, salariul mediu brut a crescut peste pragul psihologic de 3.000 de lei. Vorbim despre nivelul comunicat de Statistica pentru luna noiembrie 2016.

Cel mai mult au crescut lefurile din invatamant, administratie si sanatate, insa cele mai mari salarii raman tot in IT, industria extractiva, asigurari si energie. Interesant este ca statistic se duc mai putini bani pe mancare, dar cheltuim mai mult pe haine, amenajarea casei si facturile de telefon si internet.

Din noiembrie 2015 si pana in noiembrie 2016 salariul mediu brut a crescut cu peste 300 de lei. Vedem o traiectorie liniara, cu aceste suisuri datorate primelor de Craciun si Paste. In medie, omul ramane in mana, dupa ce plateste contributiile la pensii, somaj, sanatate si impozitul pe venit, cu 2172 de lei. In realitate asadar, venitul a crescut cu doar 250 de lei.

Totusi, pe ultimele luni a fost o majorare sustinuta. Sa ne uitam la topul acestor cresteri pe domenii: invatamantul e campion cu peste 24%, administratia cu un plus de 16%, sanatatea - 15%, am putea spune ca e cot la cot cu IT-ul, dar doar la procent de crestere, nu si la nivelul sumei - Salariul mediu din IT e cat doua salarii in sanatate. Mai ales acestea, dar si cresterile din constructii si comert (unde lucreaza multi oameni pe salariul minim pe economie) sunt influentate de cresterile salariale din anul electoral 2016. Ele se vor vedea si anul acesta destul de tare.

Am zis ca ramanem cu 2172 de lei in mana, daca suntem un salariat mediu. Pe ce dam banii acestia? Cei mai multi pe mancare, dar procentul scade fata de 2014 cu vreo 4 puncte. Reducerea TVA la alimente ar putea fi raspunsul. Avem totusi o crestere pe haine, inca una pe mobila si amenajari. Investim serios si in comunicare, abonamente de telefonie sau internet - dam peste 90 de lei luna de luna. Din pacate vedeti dunga aceea galbena, subtire, este educatia pentru care dam doar 5 lei pe luna. Cert e ca totalul cheltuielilor e de peste 1830 de lei, asa ca 340 de lei raman pentru economii, cel putin teoretic.

Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
VIDEO PROTVPLUS.RO
inselat 2%
Mii de români au aflat de la ANAF că au fost înșelați. "Nu e semnătura mea"
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
H&M
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia