Guvernul da cu o mana si ia cu cealalta. Printre mariri de pensii si salarii, Executivul a ascuns o impozitare suplimentara
Noul Guvern a majorat vineri salariul minim, pensia minima si veniturile pentru mai multe categorii sociale, dar le-a dat o lovitura romanilor bine platiti.
UPDATE, 9 ianuarie: Desi, initial, a fost prevazut ca salariile mari sa fie taiate de la 1 aprilie, proiectul de ordonanta a fost modificat in sedinta de Guvern, iar masura intra in vigoare de la 1 februarie.
Zeci de mii de angajati care castiga mai mult de 5 salarii medii pe economie pe luna, adica peste 9.400 de lei in mana, vor avea venituri mai mici. Asta se va face prin eliminarea plafonului pe baza caruia erau calculate contributiile pana acum. Afectati vor fi mai ales angajatii din sectorul privat, dar salarii mai mici vor avea si Presedintele Romaniei, al Senatului, al Camerei Deputatilor sau Premierul. Masura nu a fost anuntata pana acum, modificarea Codului Fiscal fiind facuta fara nici o dezbatere publica.
Premierul Sorin Grindeanu a anuntat majorarea salariului minim pe economie cu 200 de lei, drept o noua sursa de venituri suplimentare la buget.
Sorin Grindeanu, premier: "Cresterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care o adoptam astazi, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, inseamna plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie, la 1.000 de lei."
Guvernul a mai majorat pensia minima cu 120 de lei, au fost majorate si salariile functionarilor publici locali, cu 20%. Cresc si lefurile actorilor cu 50%. A fost eliminata contributia la sanatate, pentru veniturile diferite de salariu, daca sunt incasate concomitent. Adica cine are venituri din chirii, pensii, dividende, drepturi de autor si PFA-uri, dar si salariu in acelasi timp, plateste CASS doar la acesta din urma. S-a aprobat si transportul gratuit al elevilor si studentilor pe calea ferata. A fost eliminat si impozitul de 3% pentru vanzarea de imobiliare sub 100.000 de euro.
Mascata de aceasta ploaie de cresteri de venituri a fost insa taxarea suplimentara, din aprilie, a salariilor de peste 9.400 de lei, net.
De exemplu, un om care castiga acum 13.000 de lei in mana va lua din februarie cu 400 de lei mai putin. La 14.600 de lei net pierderea lunara e de 600 de lei. Iar sumele cresc pe masura ce venitul este mai mare.
Impozitarea suplimentara a fost facuta prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii la care se calculau contributiile la pensii si sanatate. Masura a fost luata fara nicio dezbatere publica.
Premierul i-a numit chiar beneficiari pe cei care de la 1 februarie vor avea salarii mai mici.
Sorin Grindeanu, premier: "Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva in jur de 36.000 de beneficiari, veniturile cresc cu 500 de milioane de lei. De asemenea, in plus, pe venituri de 1,4 miliarde, prin eliminarea plafonului CAS pentru cei, de asemenea, cu salarii de cinci ori mai mari."
In total 36 de mii de beneficiari, cum ii numeste premierul pe cei afectati de aceasta masura, vor pierde impreuna aproape 2 miliarde de lei, bani care vor acoperi, in viziunea guvernului, o parte din promisiunile electorale transpuse in lege.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, guvern, salarii, sorin grindeanu, pensii, majorari,
Dată publicare:
06-01-2017 14:22