STUDIU: In ultimii 40 ani, 3,5 milioane de romani au emigrat, Romania a pierdut 40-50 mld. euro
Degeaba investeste statul in pregatirea tinerilor, daca nu reuseste sa le gaseasca si locuri de munca. Asa am reusit sa pierdem, conform unui studiu realizat de Fundatia Romanian Business Leaders aproape 50 de miliarde de euro.
Peste 3,5 milioane de romani au plecat din tara in ultimii 40 de ani, Romania pierzand astfel 40-50 miliarde euro, bani cheltuiti cu acestia pana la varsta de angajare, iar limitarea fenomenului trebuie sa fie o prioritate pentru Guvern, a declarat Dragos Rosca, seful fondului de investitii Gemisa.
"Romania a pierdut 3,5 milioane de persoane in ultimii patruzeci de ani, intr-o nepasare totala a autoritatilor, fie ca a fost vorba de Ceausescu, fie de conducerile de dupa 1989. Am pierdut cetateni etnici germani, evrei, am pierdut doctori, ingineri, artisti. Acestia erau oameni tineri, care aveau capacitate demografica si care au plecat sa imbogateasca niste tari deja bogate", a spus Rosca, la prezentarea unui studiu al Fundatiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuat in parteneriat cu compania GfK.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantul Gemisa Investments a afirmat ca in aceasta perioada Romania a pierdut 40-50 de miliarde de euro.
"Pentru fiecare om statul cheltuie pana in momentul in care ajunge la varsta de angajare circa 10.000 de euro in cazul in care acesta are studii medii, pe educatie, transport, servicii sociale etc, si 20.000 de euro pentru o persoana cu studii superioare. Romania a pierdut astfel in 40 de ani 40-50 de miliarde de euro, in favoarea Italiei, Germaniei, Spaniei, Canadei, Americii, tari bogate toate. Ne chinuim sa atragem bani de la UE, dar pierdem miliarde prin plecarea romanilor in strainatate. Problema este ca noi, ca mediu de afaceri, nu suntem in stare sa influentam Guvernul sa ia masuri sa limiteze acest fenomen", a spus Rosca.
Din studiul Fundatiei Romanian Business Leaders reiese ca una dintre cele mai mari ingrijorari ale antreprenorilor este legata de migratia fortei de munca.