Criza din Grecia poate amana trecerea Romaniei la Euro. 5 tari din Europa sunt in aceeasi situatie
Aderarea Romaniei la moneda Euro depinde enorm de rezolvarea problemelor din Grecia. Tari care se pregateau sa-si schimbe moneda nationala inaintea noastra iau in calcul o amanare.
Conform planului initial, Romania trebuia sa adere la moneda Euro in anul 2015. Ultimele probleme din Grecia pun sub semnul intrebarii aceasta mutare, mai ales dupa ce tarile care aveau de gand ca din 2014 sa treaca la Euro vorbesc deja despre amanarea momentului, fara sa precizeze o data exacta.
"Nu este vorba doar despre Lituania, ci despre Europa, daca va putea sa largeasca zona monedei Euro in 2014. Vedem dificultati in sudul Europei, cu noi alegeri in Grecia", a declarat presedintele lituanian Dalia Grybauskaite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alaturi de Romania si Lituania, in aceeasi situatie se mai afla Letonia, care in 2014 ar trebui sa treaca la moneda Euro, si Ungaria, care a planificat ca in 2018 sa introduca Euro ca moneda nationala, dar si Polonia si Cehia.
"Nu e vorba despre o data, ci despre o folosofie, despre comportament, despre ceea ce e util pentru Lituania. Noi facem acest lucru pentru ca este util pentru noi, nu neaparat pentru ca vrem sa schimbam bancnotele", a mai precizat Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei.
TRECEREA ROMANIEI LA EURO, UN PROIECT "POSIBIL, DAR AMBITIOS"
In luna noiembrie a anului trecut, seful misiunii FMI in Romania, care va fi inlocuit din aceasta functie in vara, numea planul trecerii de la RON la Euro "posibil, dar ambitios" si tragea cateva semnale de alarma:
"Este un proiect posibil dar ambitios. Nu ar trebui sa adoptati moneda euro inainte sa fiti bine pregatiti. Data de 2015 este foarte ambitioasa. Vom vedea, pe masura ce ne apropiem de ea, daca este realista sau nu. Daca nu, va trebui amanata. Este un angajament luat fata de UE. Daca s-a angajat, acum trebuie sa se pregateasca. Nu trebuie sa o faca inainte de a fi pregatita, insa. Vedem acum ce intampina tarile care nu au fost pregatite. Este necesara o economie flexibila, reformata eficient inainte de a trece.", spunea atunci Franks, care va fi inlocuit la vara de olandezul Erik de Vrijer.
Sursa: Bloomberg
Etichete: Polonia, Ungaria, romania, Letonia, lituania, moneda euro,
Dată publicare:
22-05-2012 14:38