75 de milioane de tineri nu au locuri de munca in toata lumea. Cum sunt afectati romanii plecati
In timp ce multi tineri din Romania incearca sa-si gaseasca un loc de munca in Europa, tarile din Uniunea Europeana se lovesc de o criza a joburilor disponibile pentru cei care tocmai ies de pe bancile facultatilor.
Organizatia Internationala a Muncii trage un semnal important de alarma intr-un studiu recent publicat de BBC.
Conform datelor prezentate de studiu, aproximativ 13% dintre tinerii din toata lumea nu au un loc de munca in acest moment, iar foarte multi sunt fortati sa accepte joburi part-time sau locuri de munca pentru care nu au fost pregatiti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Organizatia Internationala a Muncii "cere ca locurile de munca pentru tineri sa devina o prioritate pentru Guvernele Europei" si semnaleaza lipsa trainingurilor si reduceri de taxe pentru angajatori.
"Criza tinerilor care nu au loc de munca poate fi invinsa doar daca politicienii se vor indrepta mai mult asupra locurilor de munca si daca investitiile in sectorul privat vor creste", a declarat Jose Manuel Salazar-Xirinachs, directorul executiv ILO.
Din 2007, numarul tinerilor fara loc de munca a crescut cu 4 milioane. 13% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, adica aproximativ 75 de milioane, nu au un loc de munca, informeaza BBC.
Raportul mai precizeaza ca in Uniunea Europeana, unul din 5 tineri cauta un loc de munca, in timp ce in Nordul Africii, dupa "Primavara Araba", 27.9% dintre tineri erau fara joburi.
"Pana si in Estul Asiei, cea mai dinamica regiune economica, rata somajului in cazul tinerilor este de 2.8 mai mare decat cea a adultilor.", completeaza BBC, care continua:
"Raportul ILO este insa si mai pesimist. Multi tineri prefera sa petreaca mai mult timp prin facultati pentru ca nu gasesc loc de munca, in timp ce altii accepta job-uri pentru necalificati la jumatate de norma, pentru ca nu gasesc un loc de munca in domeniul in care s-au pregatit."
"Daca nu isi vor folosi calitatile, le vor pierde", noteaza studiul in incheiere.
Pentru Romania, aceste cifre sunt cu adevarat ingrijoratoare. In acest moment, mai bine de 4 milioane de romani traiesc in diaspora, mare parte dintre ei in tari lovite puternic de recesiune, precum Italia si Spania.
In luna martie a acestui an, Spania avea o rata a somajului de peste 23 de procente, cu aproape 5 milioane de locuitori fara loc de munca.
Cititi mai jos tot studiul realizat de Organizatia Internationala a Muncii.
Studiu Organizatia Inernationala a Muncii [pdf]