Telenovela Oltchim. Contractul cu Dan Diaconescu NU a fost inca semnat

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE de la Ministerul Economiei evenimentele legate de contractul de privatizare al combinatului Oltchim.

Contractul dintre OPSPI si Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzand ca din acord lipsesc clauze, prevederi si anexe si ca documentul avansat de OPSPI este diferit fata de forma contractului anuntata o data cu caietul de sarcini.

Cronologia evenimentelor, luni, 24 septembrie:

ora 14.15 Victor Ponta: Privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor. Asa-zisul castigator NU a avut bani

ora 14.10 MRU: Guvernul a incalcat la Oltchim memorandumul de privatizare si scrisoarea de intentie cu FMI

Citește și
CTP
CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila

ora 12.20 Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca licitatia pentru Oltchim a fost una "absolut corecta din punct de vedere legal", coordonata de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, si ca raspunde cu functia pentru un eventual esec din vina institutiei pe care o conduce.

"Din punct de vedere legal, este o licitatie absolut corecta, si trebuie sa tineti cont de faptul ca tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant in privatizare care este una din cele mai mari firme din lume in domeniul consultantei, PricewaterhouseCoopers, selectata de Guvernul Boc, nu a fost selectata de noi, si de asemenea in colaborare cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie", a afirmat Chitoiu.

Chitoiu a fost intrebat daca iti va da demisia, asa cum a promis, in cazul in care privatizarea Oltchim se dovedeste un esec. "Raspund cu functia daca este din vina noastra, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (...) Modul cum s-a desfasurat si cum a fost construit contractul de vanzare-cumparare si intreg procesul de privatizare nu este o vina", a raspuns ministrul.

Chitoiu a aratat ca, in situatia in care contractul nu va fi semnat de Dan Diaconescu, nu va fi afectat acordul cu Fondul Monetar International. El a adaugat ca nu crede ca se va ajunge la lichidarea Oltchim si ca Dan Diaconescu va plati pretul pe actiuni si isi va onora toate angajamentele legale din oferta de cumparare. De asemenea, Chitoiu a spus ca nu crede ca in spatele lui Dan Diaconescu sa afla grupul Gazprom.

ora 11.55 "Nu am putut semna acest contract, intrucat lipsesc clauze, prevederi si anexe, iar tot contractul este diferit fata de cel pe care l-am agreat cand am participat la privatizarea Oltchim", a declarat luni Dan Diaconescu, la iesirea din Ministerul Economiei, unde s-a intalnit cu reprezentantii OPSPI in vederea incheierii contactului de privatizare a Oltchim.

Diaconescu a adaugat ca avocatii sai au ramas in sediul Ministerului Economiei pentru lamurirea situatiei si ca dupa ce acest contract va fi incheiat el va vinde actiunile pe care le-a cumparat de la stat catre cetateni "probabil, la pretul de pe bursa".
Diaconescu a mai spus ca termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecarii licitatiei.

ora 11.50 Dan Diaconescu, dupa ce a iesit din sediul Ministerului Contractului, declara ca nu a semnat inca acest contract, deoarece documentul ar fi incomplet: "E un soc mare pentru noi sa vedem ca e o batjocura de contract."

"Guvernul vrea sa traga de timp cu semnarea. Guvernantii nu vor sa dea banii oamenilor. Eu cred ca vor sa distruga acest combinat. Eu n-o sa-l vand niciodata." - a spus Dan Diaconescu.

ora 10.10 "Vreau sa semnez astazi contractul, daca si Guvernul vrea", a spus Diaconescu la intrarea in sediul Ministerului Economiei. La randul sau, seful Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat ca este pregatit ca semnarea contractului sa aiba loc luni.

ora 10.00 Dan Diaconescu a venit la Ministerul Economiei pentru a semna contractul de vanzare a 54.8 % din actiunile Oltchim. Tot luni, omul de afaceri ar trebui sa semneze si ordinul de plata pentru cele 45 de milioane de euro care se vor duce la Ministerul Economiei.

Cronologia evenimentelor, duminica, 23 septembrie:

Dan Diaconescu mai are 7 zile la dispozitie sa achite cele 45 de milioane de euro pe care le-a promis vineri, cand a castigat licitatia pentru Oltchim Ramnicu Valcea. Daca politicianul nu vireaza banii in conturile Ministerului Economiei pana la 1 octombrie va pierde garantia de 150.000 de euro, depusa la inceputul privatizarii, si, in plus, risca sa fie acuzat de inselaciune.

Niciun reprezentant al statului nu stie cati bani are exact Diaconescu in conturi, insa daca oferta acestuia se va dovedi a fi o cacialma, combinatul ar putea sa intre in faliment.

Telenovela Oltchim ar putea sa pericliteze toate celelalte privatizari si ar aduce o lovitura puternica economiei romanesti si asa extrem de fragila.

Dan Diaconescu este asteptat la Ministerul Economiei pentru negocierea contractului de cumparare. Initial, acesta trebuia semnat tot maine. Dar la nici 10 minute dupa ce a fost anuntat castigator, Dan Diaconescu batea deja in retragere.

Vulpescu: E vorba de contractul care este atasat in caietul de sarcini de 4 saptamani.

Diaconescu: Inca o data, ala e un draft, nu cred ca va ramane acel contract.

Vulpescu: Dar ce credeti ca va trebui sa semnam?

Diaconescu: Sa semnam un contract adevarat.

Vulpescu: Ce-i lipseste contractului din caietul de sarcini?

Diaconescu: O multime de elemente.

Vulpescu: Cum ar fi?

Diaconescu: Haideti sa nu intram in detalii aici.

Acest dialog in sine ridica multe semne de intrebare despre cum a fost organizata licitatia. Marea intrebare este insa daca Diaconescu are sau nu cele 45 de milioane de euro pe care le-a oferit?

Jurnalistul nu a depus la dosar scrisori de garantie bancara, ci scrisori de bonitate. Reprezentantii statului spun ca asa e procedura pentru orice licitatie.

Dan Diaconescu spune ba ca are banii, ba ca ii va strange de la romanii care doresc sa cumpere actiuni. Pe de alta parte, el sustine ca in spatele sau s-ar afla si un investitor important din strainatate, dinspre est.

Este extrem de dubios cum reprezentantii statului roman accepta astfel de raspunsuri intr-o chestiune extrem de importanta. Chiar reprezentantul Oficiului pentru Privatizare glumeste cu nonsalanta despre investitorul fantoma care ar fi in spatele lui Dan Diaconescu.

Greu de explicat cum autoritatile au acceptat oferta lui Dan Diaconescu fara nicio garantie serioasa ca acesta va plati pretul pentru actiuni si in plus are bani pentru a reporni combinatul - suma despre care specialistii spun ca ar putea ajunge la pana la 250 de milioane de euro - dar si banii pentru plata datoriilor de peste 700 de milioane de euro ale Oltchim.

Ce se intampla insa daca pe 1 octombrie Diaconescu nu vireaza milioanele. In primul rand, pierde garantia de participare. Aceasta a fost redusa insa in august de la 8 milioane de euro la 150.000 minimum permis de lege.

Insa competitie oricum n-a prea fost daca ne gandim ca la licitatie au participat doar 4 ofertanti. Si niciunul dintre ei nu a reprezentat o companie mare, cum ar fi Gazprom, asa cum spera la un moment dat inclusiv premierul.

Ministrul Economiei Daniel Chitoiu confirma ca au fost negocieri cu o alta companie din Rusia, TISE, unde Gazprom este actionar. Insa statul n-a reusit sa-i convinga sa participe.

Dan Diaconescu risca sa fie acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, adica 20 de ani de inchisoare, daca oferta sa nu este una serioasa.

Cum se face totusi ca la vanzarea celui mai important combinat al statului au participat persoane care n-au avut niciodata de a face cu petrochimia si despre care nu se stie exact daca au suficiente resurse pentru a scoate combinatul din coma.

Dan Diaconescu pretinde statului ca cele 45 de milioane de euro pe care ii plateste Ministerului Economiei sa se duca inapoi la combinat sub forma de imprumut.

Seful oficiului de privatizare este de acord ca banii de la Diaconescu sa se intoarca in combinat, insa ministrul economiei nu. Ceea ce inseamna ca Dan Diaconescu ar mai trebui vina cu alte zeci, chiar sute de milioane pentru relansarea Oltchim.

Romania breveteaza privatizarea "pe persoana fizica" Dan Diaconescu. Seful privatizarii: "Domnu' de la Gandul, stiti cati miliardari din America au firme in faliment, dar au bani?"

Piperea, UNPIR: La Oltchim urmeaza foarte rapid o insolventa

Cristian Tudor Popescu la Gandul LIVE. Ipoteza lui CTP despre cine ar putea fi in spatele lui Dan Diaconescu

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Slatina, unde viziteaza o fabrică detinuta de o companie rusa, ca si-ar fi dorit ca si la Oltchim Ramnicu Valvea sa fi investit tot o firma ruseasca.

CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila
CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila

Dan Diaconescu a castigat - e oficial. USL ii convine ca muncitorii de la Oltchim sa-si ceara de acum salariile de la patronul OTV, lasand in pace guvernul Ponta, scrie Ziarul Financiar.

Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ

Circ mediatic cu final senzational la privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea. Omul de televiziune Dan Diaconescu a castigat licitatia publica dupa ce a oferit aproape 45 de milioane de euro pentru 54 la suta din actiuni.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.