Statul scoate la vânzare ani de pensie. Cât costă să-ţi cumperi vechime în muncă

Ultima actualizare: 27-09-2020 18:08

Statul vinde până la 6 ani de pensie cu cel puțin 6.700 de lei anul românilor care nu au stagiul complet de cotizare sau care vor să se retragă din activitate mai repede, fără penalizări.

 

Guvernul a adoptat joi seară o ordonanță de urgență prin care românii care au fost plecați în străinătate și nu au mai avut venituri în țară sau cei care au lucrat fără acte ori prea puțini ani pot să-și completeze vechimea.

Bugetul are nevoie de bani în acest an și anul viitor, așa că statul scoate la vânzare până la 6 ani de pensie pentru cei care nu au stagiul minim îndeplinit.

Acestea sunt condițiile de pensionare din România. Femeile se pot pensiona cu vârstă standard de 61 de ani și 4 luni acum, iar această vârstă tot crește ca să ajungă la 63 de ani în ianuarie 2030. Pentru bărbați e simplu - vârsta ieșirii la pensie e 65 de ani.

Dacă au vârstele acestea și un stagiu minim de cotizare de 15 ani, românii se pot retrage cu pensia care reiese din calculul făcut pe lege.

Dar dacă vor o pensie completă, atunci și stagiul de cotizare trebuie să fie complet - 31 de ani la femei și 35 pentru bărbați.

 

Un an de vechime costă aproape 6.700 de lei

 

Șeful cancelariei premierului a explicat cum funcționează cumpărarea de pensie.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului: „Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc nişte ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioadele respective, la nivelul salariului minim brut pe economie”.

Cu alte cuvinte, dacă aș avea acum 65 de ani și aș vrea să adaug niște ani în plus la stagiu, ca să fac 35 sau măcar să fac stagiul minim de 15 ani, vin cu banii la ghișeu și întreb - cât costă o lună?

Dacă vreau contribuție minimă - 558 de lei pentru că e un sfert din salariul minim brut.

Un an întreg ar însemna aproape 6.700 de lei, iar pentru cei 6 ani scoși la mezat ar trebui să plătesc 8.249 de euro. Atenție, pentru acești bani luați o pensie minimă, de sub 1.000 de lei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO