Pensionarii primesc bani în plus începând de azi. Cu cât a crescut punctul de pensie

Ultima actualizare: 01-09-2020 19:48

1 septembrie vine cu o veste bună pentru cei aproape 5 milioane de pensionari, dar și pentru însoțitorii persoanelor cu invaliditate: de marți se majorează pensiile prin creșterea cu 14% a punctului de pensie.

Experții Consiliului Fiscal atrag atenția că efortul financiar va fi de peste 13 miliarde de lei până la finalul lui 2021, în condițiile în care economia țării este puternic afectată de pandemie.

Punctul de pensie a fost până astăzi 1.265 de lei. Prin majorarea de 14% creşte cu 177 de lei şi ajunge la 1.442 lei. Astfel pensiile cresc în medie, cu 200 de lei.

Pensia minimă creşte însă cu doar 96 de lei, de la 704 la 800 lei.

Postaşii au început deja să distribuie pensiile mărite încă de dimineaţă. Tot de atunci sunt virate şi în conturile celor care au preferat să le primească aşa.

Bătrân: "Sunt nişte bani acolo în plus. E ceva, să fie primit".

Banii trimişi prin Poştă vor ajunge la oameni în două tranșe. Cea de-a doua începe pe 10 septembrie. Tot de marți vor fi majorate şi alte beneficii.

Daniel Baciu, preşedinte Casa Națională de Pensii: "Este vorba de alţi parametri, care generează alte măriri. Indemnizaţia de însoţitor, care se alocă persoanelor care au pensii de invaliditate gradul 1, care este procent din valoarea punctului de pensie, respectiv 80% din acest punct de pensie, care majorându-se, creşte şi aceasta indemnizaţie de însoţitor".

Specialiştii Consiliului Fiscal recomandă multă prudenţă, în cel mai recent raport al instituţiei. În document vorbesc de un efort financiar de peste 3,6 miliarde de lei, de la bugetul de stat, pentru acest an, şi de aproape 11 miliarde de lei, în anul următor, pe fondul majoraţii punctului de pensie.

În prezent, aproape 5 milioane de români beneficiază de această indexare, însă bugetul este obligat să suporte şi cheltuielile neprevăzute, generate de pandemie.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: "Avem cheltuieli publice care nu se pot rezuma doar la asistenţa socială şi la salarii. Trebuie să facem şi investiţii. Vedem un deficit de cel puţin 7,5% din PIB în 2021, aceste date arată de ce o corecţie nu poate fi amânată la nesfârşit".

Consiliul Fiscal recomandă o strategie coerentă şi un plan multianual de consolidare a bugetului ţării, altfel vom fi în impas. Pensiile ar fi trebuit majorate cu 40 la sută de la 1 septembrie, conform unei legi adoptate în vremea guvernării PSD, însă criza provocată de pandemie face imposibilă aceasta majorare. Ar fi fost dificil de realizat chiar şi în condiţii normale, spun experţii în finanţe.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: "La coronavirus, am văzut cum dăm din colţ în colţ că nu avem resurse şi că suntem obligaţi să ne finanţăm pe pieţe, să contractăm împrumuturi, deci trebuie să gândim şi în perspectivă. Nu e musai să ajungi la creştere de taxe şi impozite".

Impactul creşterii pensiilor şi alocaţiilor în România ar fi de cel puţin 13 miliarde de lei. Exact cheltuielile publice ale statului român din primele 7 luni ale lui 2020.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO