Start-Up Nation 2018 întârzie. Explicațiile oferite de autorități și ce spun experții

Ultimul update: Vineri 27 Iulie 2018 07:04
Data publicarii: Vineri 27 Iulie 2018 07:04
Categorie: Financiar

Programul prin care guvernul vrea să încurajeze tinerii să îşi deschidă afaceri întârzie anul acesta. Oficialii nu ştiu nici măcar dată când vor începe înscrierile pentru ''Start-Up Nation''.

Iar programul demarat în 2017 nu s-a încheiat nici acum. Un sfert dintre antreprenorii declaraţi câştigători încă aşteaptă cei 44.000 de euro de la stat.

La 21 de ani, Iulia şi-a deschis o cofetărie prin programul Start-Up Nation şi, deşi spune nu a fost uşor, e bucuroasă că şi-a pus proiectul de afacere în practică.

Iulia Bolozan, antreprenor: ''Mi-am achiziţionat tot ce aveam în proiect, mă ocup de rambursarea către bancă pentru a închide proiectul, acum aştept să se finalizeze cu toată birocraţia. Multe acte, multe solicitări, atât de la bancă, dar şi de la instituţia aferentă.''

Iulia, alături de mulţi antreprenori din programul Start-Up Nation, ediţia 2017, încă aşteaptă să primească banii de la Guvern. Unii s-au împrumutat de la bancă pentru a-şi demara afacerile până când statul le va da câte 44.000 de euro.

Pentru ediţia 2017 a programului Start-Up Nation, au fost declaraţi câştigători aproape 8.500 de debutanţi în afaceri. Până acum au primit banii doar 6.500, iar restul sunt încă în faza de ''verificări''.

Până când nu vor fi făcute toate plăţile, o nouă ediţie a programului, pentru anul acesta, nu poate începe, spune ministrul responsabil pentru StartUp Nation. Abia în toamnă ar putea demara ediţia pentru 2018.

Radu Ştefan Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri: ''De aceea a fost apelul meu repetat către cei care au venit pentru Start-Up 2017 - de a veni cât mai repede la agenţiile regionale şi la bănci, astfel încât capacitatea administrativă să fie eliberată şi să avem un Start-Up 2018 de succes."

Specialiştii au însă o altă interpretare pentru datele oficiale.

Silviu Dragnaescu, specialist: ''Ei vorbesc de 6.500 de oameni creditaţi, dar numărul celor care au primit banii efectiv e mult mai mic. Întreprinzătorii şi-au făcut treaba, şi-au depus decontul, iar acum aşteaptă să primească banii. La dosarele de decont sunt deja întârzieri de 2-3 luni''.

Cătălin, unul dintre antreprenorii Start-Up Nation, spune că procedurile au fost mai greoaie decât se aştepta.

Cătălin Jilavu, antreprenor: ''Până la aprobarea creditului a fost o perioadă destul de mare, parcă nu se mai aproba, trebuia să implementez mai repede proiectul, deja găsisem angajați''.

Exasperaţi, unii dintre cei care au fost acceptaţi şi-au scos la vânzare afacerile pe internet. Dacă unele afaceri nu vor rezista în timp, atunci banii statului vor fi irosiţi şi locurile de muncă vor dispărea. În total, prin programul Start-Up Nation 2017 ar fi trebuit să fie create 21.000 de slujbe.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pilonul II de pensii
Cum aflați la ce fond de pensii privat sunteți și câți bani aveți în cont
BMW, vândut de Fisc cu 2.804 lei. Cât costă două mașini Dacia Logan. FOTO
51% dintre români nu reușesc să facă economii. Ce cred despre Pilonul II de pensii
Încălzirea globală ar putea duce la scumpirea berii, care ar putea deveni un lux
Cele mai puternice pașapoarte din lume. În câte țări intri fără viză cu pașaport de România
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
sears, faliment,
Gigantul american în retail care a intrat în faliment
Prețul cerut pentru un conac din secolul XIX și o podgorie din Valea Călugărească
A doua țară UE, după Grecia, care zdruncină zona euro. “Situaţia este extrem de fragilă"
România, printre primele țări din lume la servicii externalizate. Nemulțumirea investitorilor
Avertisment dur de la Banca Mondială: România își condamnă generaţiile viitoare la sărăcie
Lipsa angajaților frânează cea mai mare economie a UE. Firmele recrutează masiv români