Financial Times: Acordul dintre Merkel si Sarkozy: Germania - Franta 1-0


Ultimul update: Sambata 11 August 2012 06:28
Data publicarii: Luni 05 Decembrie 2011 17:24
Categorie: Stiri externe

Actiunile europene au crescut, iar euro s-a apreciat in raport cu dolarul, dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au anuntat ca au ajuns la un acord asupra unui plan pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Acordul dintre cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, reprezinta o victorie a liderului german, care a obtinut "cam tot ce a vrut", potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times.

Astfel, Merkel a reusit sa-si impuna punctul de vedere pentru modificarea Tratatului UE si pentru includerea de sanctiuni automate in cazul statelor care nu respecta limita de deficit bugetar de 3%.

Totodata, Curtea Europeana de Justitie va putea decide daca limitarea indatorarii este suficient prevazuta in legislatia nationala. Cei doi lideri au stabilit ca emiterea de obligatiuni comune ale zonei euro nu reprezinta o solutie la criza. Germania a fost cel mai inversunat oponent la ideea obligatiunilor comune, pentru a-si proteja costurile de imprumut foarte reduse.

Aceeasi opinie o impartaseste si publicatia The Guardian, tot din Marea Britanie, care considera ca Sarkozy a reusit totusi sa obtina ceva. Astfel, sanctiunile automate pentru cei care incalca limita de deficit bugetar vor putea fi blocate de o majoritate calificata de 85%, in timp ce Merkel sustinea ca acestea sa fie complet automate.

Cancelarul a renuntat partial si la propunerea ca incalcarile regulilor fiscale sa fie judecate de Curtea Europeana de Justitie. In urma unui compromis intre cei doi, guvernele din zona euro vor trebui sa introduca in constitutii o "regula de aur", care sa impiedice tarile sa inregistreze deficite bugetare, potrivit FT.

"Sarkozy o imita bine pe Merkel. Obligatiunile comune nu sunt o solutie si nu va mai comenta actiunile Bancii Centrale Europene. Este aproape o reproducere exacta a ceea ce a prezentat Merkel in Parlamentul german vineri. Unii ar numi aceasta situatie coordonare. Altii ar putea vedea supunerea francezilor fata de cei care iau deciziile", scrie The Guardian.

Acum vine partea dificila, potrivit FT, ca cei doi lideri sa convinga restul zonei euro sa accepte ce au hotarat ei.

"Preferinta noastra este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel incat nimeni sa nu se simta exclus, dar suntem pregatiti sa mergem inainte cu un tratat pentru 17 tari, la care ceilalti sa fie liberi sa se alature", a afirmat Sarkozy intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel, relateaza Financial Times.

El a aratat totodata ca Franta si Germania cer introducerea de sanctiuni automate impotriva tarilor din Uniunea Europeana al caror deficit bugetar depaseste nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia comunitara. "Vrem sanctiuni imediate in cazul nerespectarii regulii deficitului bugetar de sub 3% din PIB", a spus presedintele francez.

Merkel a afirmat la randul ei ca europenii trebuie sa recastige increderea pietelor. "Ne aflam intr-o situatie dificila si trebuie sa recastigam increderea", a spus ea.

Imediat dupa aceste declaratii, indicele, FTSEurofirst 300, care include marile companii europene listate, a inceput sa urce cu 1% la 14:43 GMT, dupa ce a inregistrat un avans maxim de 1,2%. Indicatorul STOXX Europe 600 pentru sectorul bancar se afla in crestere cu 3,1%. Pe bursa din Statele Unite, indicii Dow Jones, S&P 500 si Nasdaq Compozit au crescut cu 1-1,3% la scurt timp de la deschiderea sedintei de luni.

Randamentul obligatiunilor Italiei pe zece ani a coborat cu 0,63 puncte procentuale, la 6,05%.

Euro a atins maximul sedintei in raport cu dolarul, ca urmare a informatiilor ca Franta si Germania s-au inteles asupra unor revizuiri la tratatul UE, referitoare la deficitele bugetare.

Diviziunile franco-germane asupra unor chestiuni importante au subminat increderea in zona euro si, intr-o oarecare masura, au exacerbat criza datoriilor, scrie Reuters.

Euro a atins un maxim de 1,34869 dolari pe platforma electronica de tranzactionare EBS si se situa la 1,34730 dolari, in urcare cu 0,5% fata de sedinta precedenta. Acordul franco-german, in care cele doua state cer introducerea de sanctiuni automate impotriva tarilor din Uniunea Europeana al caror deficit bugetar depaseste nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia comunitara, va fi trimis miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Previziunile bancilor privind evolutia monedei unice. Ce se intampla cu Europa daca dispare euro
Data care va schimba destine. 9 decembrie, cea mai importanta zi din istoria Europei
Jacques Delors:
VIDEO PROTVPLUS.RO